Most olyan helyzet alakult ki, amely a jogászoknak komoly fejtörést okoz. Ugyanis a több mint fél éve elnök nélkül működő Legfelső Bíróságot most Kaposvári Bertalan elnökhelyettes irányítja, aki hamarosan 70 éves, így a törvény alapján kötelezően nyugdíjba megy.

Még arról is vita van, hogy 2009 elejétől, amikor már felmentési ideje telik, dolgozhat-e. Ő kiírt egy pályázatot az elnökhelyettesi tisztségre, de kérdéses, hogy ez időben eldől-e. Vagyis még az is előfordulhat, hogy egy darabig egyáltalán nem lesz vezetője az igazságszolgáltatás legfőbb szervének, vagy bizonytalan lesz, hogy ki a vezető.

Az országgyűlés a jövő heti zárás után két hónap múlva ül össze legközelebb, és az is kérdés, hogy a köztársasági elnök mikor mutat be újabb jelöltet.

Újra Havasiné Orbán Máriát, a győri ítélőtábla elnökét jelöli a Legfelsőbb Bíróság elnökének a köztársasági elnök. Sólyom László a leszavazás után azt mondta, hogy megmagyarázhatatlan, tűrhetetlen és kártékony döntés született. Azok az érvek, amelyek a Magyar Szocialista Párt részéről elhangzottak – szégyellni valóak. Azt mondani, hogy nehéz döntés előtt állunk, mert hiszen igaz, hogy szakmailag rendben van, igaz, hogy a program jó, igaz, hogy jelentős vezetői tapasztalattal rendelkezik, de más részről hol a tudományos munka? Hol a nyelvtudás? Ez mélyen alkotmányellenes gondolkodásmódra mutat – közölte az államfő. Hallgassa meg!

A köztársasági elnök szerint tűrhetetlen arra hivatkozni, hogy a jelölt távoli rokona a Fidesznél dolgozik, tűrhetetlen a jelölt pártállását felvetni, mivel erről semmilyen adat nincs. Ezt a felvetést visszautasítja és a hajánál előrángatott érvnek tartja. Sajtóhírek szerint az MSZP-nél az terjedt el, hogy a jelölt jobboldali kötődésű. Sólyom László közölte: Havasiné számos helyen bizonyította alkalmasságát a pártok és az Országos Igazságszolgáltatási Tanács is támogatta programját.

Hangsúlyozta, mindenki tudja, hogy sürgős lett volna elnököt választani. A Krónika kérdésére elmondta: azt reméli, hogy a politikusok a második szavazáson belátják, hogy ez így nem mehet tovább. Havasiné Orbán Mária is arról beszélt, hogy tevékenységének nem volt politikai színezete, szerinte a bíróság megreformálásához azonnal hozzá kellett volna kezdeni. Azt mondta: nem akar politikai tényezőket győzködni, 30 év munkája elég kell, hogy legyen.

A pártok is reagáltak: az MSZP nemrég adott ki egy közleményt, ebben többek között az van, hogy a köztársasági elnöknek nem dolga a képviselők szavazatának minősítése. A Fidesz frakcióvezetője, Navracsics Tibor arról beszélt, az MSZP lebénítja, veszélyezteti a jogállam alapintézményeinek működését. A Fidesz frakcióvezetője szerint a szocialisták szándékosan idézik elő a zavart, mégpedig azért, hogy megteremtsék a politikai befolyásolás lehetőségét az alapintézményekben. Az SZDSZ elnöke sajnálja és komoly bajnak tartja, hogy nem választották meg a jelöltet. Fodor Gábor szerint így egyre tartósabb lesz a bizonytalanság a bíróságok működése körül.

(MR)