Az előre hozott választásokat tartja a legjobb megoldásnak a mostani helyzetben Sólyom László. Az államfő rámutatott: a konstruktív bizalmatlansági indítványnak az a lényege, hogy nem szól a jövendő kormányprogramról. Olyan eszköz, amely ebben a helyzetben alkotmányosan nem kifogásolható, azonban kizárólag egy személyi döntésről szól, egy régi miniszterelnök helyett új miniszterelnököt kell megválasztani, és nincs szó a kormányprogram vitájáról. A köztársasági elnök megfogalmazása szerint a konstruktív bizalmatlansági indítvány az összes lehetséges technika közül a legkevésbé demokratikus.

Sólyom László kifejtette: nem szabad figyelmen kívül hagyni, hogy Magyarországot a gazdasági válságon kívül egy nagyon súlyos bizalmi, hitelességi válság is sújtja. A miniszterelnök azért jelentette be távozási szándékát – folytatta az államfő -, mert a szavahihetősége súlyosan sérült. Sólyom László szerint el kell ismerni: ez olyan politikai lépés volt, amely megnyitotta az utat a változások előtt, azonban az a változás, ami most készülőben van, nem kielégítő. A legelső lépés az lenne, hogy öntsünk tiszta vizet a pohárba – tette hozzá.

A köztársasági elnök szerint ma már olyan a helyzet, hogy csak egy előre hozott parlamenti választás adhat esélyt arra, hogy egy stabil, széleskörű felhatalmazással rendelkező kormány állhasson fel. Egy olyan kormány, amelynek elég háttere van arra, hogy ki tudja vezetni az országot a válságból. Arra a felvetésre, hogy egy előre hozott választás esetén akár hat hónapba is beletelhet, mire feláll egy döntésképes kormány, Sólyom László azt mondta: a mostani kísérlet egyéves késedelemmel fog járni.

Az államfő kötelességének érezte, hogy nyilatkozzon az igazságszolgáltatást bíráló kormányfői kijelentések miatt. „Ha a miniszterelnök egy olyan kijelentést tesz, hogy az ügyészség és a bíróság egyes esetekben egy ellenzéki párt sugalmazása szerint működik, ez súlyosan veszélyezteti az államszervezet demokratikus működésébe helyezett bizalmat. Nem szabad megengedni ilyen kijelentéseket” – fogalmazott Sólyom László.

(MR)