A javaslat eredeti céljával, az anyák munkaerőpiacra való visszajutásának könnyítésével Sólyom László egyetért, de azzal nem, hogy gyes háromról két évre való leszállítása megfosztja a szülőket a választás lehetőségétől.

A családtámogatásokat érintő több mint tucatnyi változásból a köztársasági elnök azt az egyet kifogásolta, amely az eddigi három évről kettőre szállította volna le a gyes jogosultsági idejét. A Köztársasági Elnöki Hivatal kommunikációs osztályát vezető Kumin Ferenc rádiónknak azt mondta: a változás eredeti szándékával, vagyis az anyák munkaerőpiacra való visszajutásának könnyítésével az államfő egyetért, csak azzal nem, hogy a szülőnek ne maradjon lehetősége a mérlegelésre. Két hónapja gyakorlatilag ugyanezekkel a szavakkal fogalmazott meg kritikát a köztársasági elnök, amikor hivatalában fogadta a frissen esküt tett miniszterelnököt. Sólyom László már akkor arra kérte Bajnai Gordont, gondolja át az e téren tervezett változásokat.

A családtámogatási rendszer szigorításának ötletét ez év februárjában még a korábbi miniszterelnök, Gyurcsány Ferenc vetette fel először. Az akkori tervekben azonban csak a gyes, a gyed és a családi pótlék bruttósítása, illetve az előzetesen szükséges biztosítási jogviszony meghosszabbítása szerepelt. A Fidesz, a KDNP és a Nagycsaládosok Országos Egyesülete már az akkori változat ellen is tiltakozott. Felháborodásukat csak fokozta a Bajnai-kormány későbbi javaslata, amely mindezek mellett a gyes és a gyed jogosultsági idejét is lerövidítette. A családi pótléknak pedig idei szinten az összegét is befagyasztotta. A szigorításokat a május 25-ei parlamenti szavazáson a Fidesz, a KDNP és az MDF frakció volt képviselői mellett két MSZP-s is elutasította.