Megszavazta a bizalmatlansági indítványt és Bajnai Gordont miniszterelnökké választotta a parlament. A döntést 204 igen szavazattal, nem szavazat nélkül, 8 tartózkodással hozták meg; 173 képviselő, köztük a teljes Fidesz- és KDNP-frakció, illetve a szabaddemokrata Béki Gabriella, Gulyás József és Velkey Gábor, valamint két volt MDF-frakciótag, Katona Kálmán és Hock Zoltán nem szavazott. A bizalmatlansági indítvány elfogadása után Bajnai Gordon letette a miniszterelnöki esküt, és aláírta az erről szóló okmányt. A szavazás után Gyurcsány Ferenc hátraült a képviselők közé.

Minden kampányolásra pazarolt hét milliárdokba kerül és munkahelyek ezreit veszélyezteti – mondta korábban a miniszterelnök-jelölt a Parlamentben. Bajnai Gordon beszédében többször hangsúlyozta, hogy nincsenek politikai ambíciói, csak egy évre vállalja a válságkezelést. Szerinte amíg a parlamenti többség mögötte áll, addig sikeres lehet kormánya, de csak addig. Számít az ellenzéki pártok támogatására is, nemzetközi példákra hivatkozva kérte a pártokat, hogy függesszék fel a vetélkedést.

Bajnai Gordon a héten megtartja a válságkezelő kormány első ülését, amelyen első olvasatban már tárgyalják a kormány cselekvési tervét tartalmazó programját. A miniszterelnök-jelölt parlamenti beszédében közölte: vállalja, hogy megválasztott kormányfőként a válság gyorsabb tempója miatt a legrövidebb határidőkhöz tartja magát, és a héten már a nyilvánossággal is megismerteti a válságkezelő program részleteit. A program négy fő célja: az azonnali válságkezelő lépések megtétele, az egyensúly visszaállítása, a gazdasági növekedés újbóli beindítása és a bizalom visszaszerzése.

Parlamenti beszédében bejelentette: az új kormány tagjai a kinevezésüket követően 15 százalékkal kevesebbet fognak keresni, mint elődeik. Ennél nagyobb arányban fogják csökkenteni az állami tulajdonú vállalatok igazgatósági és felügyelőbizottsági tagjainak díjazását, de felső korlátot szabnak az állami vezetők fizetésének is.

Hat új miniszter a Bajnai-kormányban

Hat új miniszter lesz a válságkezelő kormányban – jelentette be parlamenti felszólalásában Bajnai Gordon. Az új pénzügyminiszter Oszkó Péter lesz, a nemzeti fejlesztési és gazdasági tárca élére Vahl Tamás kerül. Szűcs Erika helyett Herczog László eddigi szakállamtitkár lesz a szociális és munkaügyi miniszter. A külügyminiszteri posztot Balázs Péter tölti majd be, Gyenesei Istvánt pedig Varga Zoltán váltja az önkormányzati miniszteri poszton. A kancelláriaminiszter Molnár Csaba lesz, Kiss Péter pedig társadalmi egyeztetésért felelős tárca nélküli miniszterként a kormányfő politikai helyetteseként folytatja munkáját. Öt miniszter tovább vezeti eddigi tárcáját: ők Draskovics Tibor, Gráf József, Szekeres Imre, Hiller István és Székely Tamás.

Gyurcsány támogatást kért az új kormánynak

Az új kormány támogatását kérte Gyurcsány Ferenc a parlamenttől és a társadalomtól. A leköszönő miniszterelnök utolsó beszédében hangsúlyozta: az új kabinet válságkezelő kormány lesz, arra szerződik, hogy új lendületet adjon a gazdaságnak, ami nem lesz könnyű. Nem az a baj, ha nehéz intézkedéseket javasol, hanem az, ha ezt nem teszi meg – tette hozzá. Gyurcsány Ferenc elmondta azt is, hogy az ország legnagyobb problémája nem az, hogy meg kell birkózni a válsággal, hanem az, hogy a különböző politikai meggyőződésű emberek riválisokként, ellenségként tekintenek egymásra. Ezen kell változtatni, mert veszélyezteti a közösségi tudatot – tette hozzá Gyurcsány Ferenc.

(MR)