A botrány amiatt pattant ki, hogy Gyenesei István (aki korábban több cikluson át a Somogy Megyei Közgyűlés elnöke volt, majd a Gyurcsány-kormány önkormányzati minisztereként is dolgozott) a közelmúltban beadványt juttatott el a területi választási bizottsághoz, amelyben tudatta, Ormai István lemondott közgyűlési mandátumáról. Ormai István, aki korábban kilépett a Somogyért Egyesületből, azonban közölte a bizottsággal, hogy nem mondott le a tisztségéről.

Jakó Gergely csütörtöki kaposvári sajtótájékoztatóján azt mondta, a Somogy megyei közgyűlés jó hírének megóvásáért szólította fel távozásra Gyenesei Istvánt. Hozzátette, a nyomozóhatóságnak, majd pedig a bíróságnak kell döntenie az ügyben.

Ormai István, Nagyatád polgármestere, aki idén májusban lépett ki a Somogyért Egyesületből, de megtartotta az egyesület színeiben szerzett megyei képviselői mandátumát, az MTI-nek nyilatkozva közölte: egyelőre nem kívánja sem a rendőrségtől, sem a bíróságtól annak tisztázását kérni, hogy jogszerűek voltak-e a történtek, a választási bizottság döntését várja az ügyben.

Mint kifejtette, a megyei közgyűlés elnöke, Gelencsér Attila (Fidesz-KDNP) értesítette arról, hogy benyújtották a választási bizottsághoz egy korábban kitöltött lemondó nyilatkozatát. Ezt követően megnézte a beadványt, amelyhez egy kísérő levél is társult az egyesület elnökségének ezzel kapcsolatos döntéséről. A lemondó nyilatkozaton azonban nem keletkezésének ideje, 2010. októbere, hanem a 2011. szeptember 12-i dátum szerepelt, amely az egyesületi tagságáról való lemondása írásos megerősítésének időpontja.

Ormai István elmondta: tavaly ősszel, a mandátumok kiosztásának idején minden mandátumhoz jutott képviselővel aláírattak egy hasonló lemondó nyilatkozatot, ezt a „kényszerítő körülmények” hatására ő is megtette. A „kényszerítő körülmények” mibenlétére vonatkozó kérdésre a politikus nem kívánt válaszolni, azt azonban elmondta: a Somogyért Egyesület elnöksége konkrétan nem fogalmazta meg, hogy milyen esetekben használhatják fel ezeket a nyilatkozatokat, de „az egyesületi elnöknek így lehetősége volt arra, hogy nyomást gyakoroljon a képviselőkre”.

Ormai István hangsúlyozta: idén szeptemberben semmilyen iratot nem írt alá. A lemondásáról szóló irat hamis – jelentette ki, hozzátéve, ezt írásban tudatta a választási bizottsággal.

Gyenesei István: nincs botrány, csak alaptalan vádaskodás

Gyenesei István az MTI-nek azt mondta, nem tartja érdemesnek, hogy foglalkozzon Jakó Gergely gyanúsítgatásaival. A fideszes politikusra utalva azt mondta: „Ki mint él, úgy ítél”.

Gyenesei István álláspontja szerint azért nincs ügy és nincs botrány Ormai István megyei közgyűlési mandátumával kapcsolatban, mert arról az érintett „kulturáltan lemondott”. A Somogyért Egyesület elnöke kifejtette, hogy amikor Ormai István szeptember 12-én hivatalosan, írásban lemondott az egyesületi tagságáról, érvényesíthetővé tette a mandátumról szóló lemondó nyilatkozatát.

Magyarázatul hozzátette: az egyesület elnöksége, „köztük Ormai István is”, tavaly úgy határozott, hogy minden mandátumhoz jutott képviselő – a Somogyért Egyesület esetében három ember – elfogad egy lemondó nyilatkozatot, arra az esetre, ha kilépne, vagy kizárnák az egyesületből. Erre azért volt szükség – mutatott rá Gyenesei István – mert az előző választási ciklusban két közgyűlési tag is úgy távozott a szervezetből, hogy nem mondott le a mandátumáról, gyengítve az egyesület pozícióját.

Gyenesei István elmondása szerint a nyomtatott nyilatkozatot egészítette ki egy kézzel írott szöveggel Ormai István, amelyben közölte, hogy „saját elhatározással, minden külső hatás nélkül” döntött, továbbá megbízta az egyesület titkárát, hogy a nyilatkozatot helyette és a nevében eljárva továbbítsa a választási bizottsághoz. Arra a kérdésre, hogy a kézzel írott nyilatkozat mikor keletkezett, Gyenesei István azt mondta, akkor, amikor Ormai István jelezte tagságáról való lemondási szándékát.

(MTI)