A vendegvaro.hu utazásszervező oldalon június 12-ig lehet megnevezni azokat a településeket, amelyeket az első három helyen látogatnának meg a válaszolók. A felmérés hétfői részeredménye szerint a legkedveltebb település toplistáját 1500 szavazattal Sopron vezeti, második a tavaly az európai kulturális főváros címet viselő Pécs, a harmadik pedig a változatos programkínálatáról ismert Eger.

„A szobafoglalási statisztikákhoz viszonyítva a szavazás jelenlegi állása teljesen más képet mutat” – mondta el az MTI-nek Körtvélyesi Erzsébet, a vendegvaro.hu egyik szakmai vezetője, hozzátéve, hogy a klasszikus úti célnak tekintett Tokaj és Sárospatak is csak a 31, illetve a 34. helyen szerepel.

„A felmérés valóban azt mutatja, hogy a válaszolók mely településekre utaznának a legszívesebben, nem pedig azt, hogy végül hová lesz lehetőségük eljutni” – magyarázta.

A szavazók 75 százaléka nő, ami a szakmai portál szerint azt mutatja, hogy az utazás megtervezésénél még mindig a nők az aktívabbak. Az oldalon feltett kérdések között lakcímre vonatkozó adatok nem szerepelnek, így azt nem lehet tudni, hogy mely országrészből érkezett a legtöbb szavazat.

Az eltöltött vendégéjszakák alapján Budapestnek előkelőbb helyen kellene végeznie, a lista szerint a főváros egyelőre a 19. helyen szerepel.

A dobogósok után az első tíz helyen sorrendben Hajdúszoboszló, Siófok, Balatonfüred, Hévíz, Szeged, Gyula, Zalakaros és Debrecen található.

(MTI)