Fotó: MTI, shutterstock.com, szerk.
Hirdetés

A portál szerint céljuk nem más: a gyöngyöspatai kártérítési ügy farvizén úszva ismét befolyást gyakorolni a magyar politika alakulására.

„Egyetlen társadalom sem tekintheti magát nyitottnak, amíg roma tagjait háttérbe szorítják”

– ezzel a felütéssel jelent meg múlt hét pénteken egy videó a közösségi oldalon. A romák integrációját körbejáró, több mint négyperces felvételen a nemzetközi Soros-világ színe-java megszólalt, így többek között Patrick Gaspard, a Soros-alapítvány elnöke, Zejko Jovanovic, az Open Society Roma Initiatives Office igazgatója, Sonja Licht, a belgrádi Soros-alapítvány vezetője, Violeta Naydenova, az Open Society European Policy Institute politikai elemzője, és Simon Walley is elmondta a véleményét a kérdésben. A húzónevek azonban közel sem ők voltak.

„Most van az az idő, amikor a romák elérhetik, hogy felhasználva politikai és polgári mozgásterüket, harcoljanak saját jogaikért és a befogadásukért az európai társadalmakkal, valamint azért, hogy komolyan vegyék őket, mint választótestületet”

– így buzdította a romákat harcra Alexander Soros, az amerikai milliárdos fia. Szintén felbukkant a videóban a Nyílt Társadalom Alapítványok alapítója és elnöke, Soros György, aki arról beszélt, hogy a romákat éri a legtöbb hátrány Európában.

„A romák szenvedik el a legtöbb diszkriminációt természetesen, ők a legelnyomottabb kisebbség Európában, és a küldetésem részévé tettem, hogy segítsem őket.”

Az Origo úgy látja, nem véletlen a felvétel időzítése, hiszen itthon a gyöngyöspatai kártérítési per uralja a közbeszédet. Éppen ezért Sorosék lépése nehezen értelmezhető másként – írja a portál –, minthogy a bevándorláspárti milliárdos ismét megpróbálja befolyásolni a magyar belpolitikát.

A teljes cikk az Origo oldalán, IDE kattintva olvasható.