Fotó: MTI/CEU/Végel Dániel (archív, szerk.)
Hirdetés

Politikai elemző, migrációkutató, migrációs szakértő, az EU–török migrá­ciós alku atyja – sokféleképpen emlegetik Gerald Knaust. Az osztrák születésű, ötvenéves társadalomtudós, a European Stability Initiative (ESI, Európai Stabilitási Kezdeményezés) alapító elnöke előtt láthatóan úgy nyílik meg a fősodratú liberális média, ahogyan csak kevesek előtt – írja a Magyar Nemzet. Gerald Knaus nemcsak meggyőződésből, hanem kifejezetten pénzügyi okokból is kötődik a Soros-hálózathoz – teszi hozzá a lap a cikksorozatot beharangozó írásban.

Tematizálás és megosztás a neten

Az általa évek óta folytatott hazánk elleni információs támadássorozatot az ESI igazgatója az elmúlt hónapokban, a koronavírus-járvány idején nem függesztette fel, hanem egyenesen fokozta. Szisztematikusan, rendezői precizitással osztotta meg közösségi oldalán a holland köztévé Magyarországot vádoló riportját, amely betegek állítólagos ellátatlanságáról szólt. A személyes ajánlásból úgy tűnik, hogy a holland riporter Knaus ismerőse.

A műsor hitelességét a Helsinki Bizottság és a Political Capital, tehát két Soros-NGO megszólalóin kívül ­Németh Athina partnernője, Szeleczki Lilla festőművész „emelte”. (Emlékezetes, Németh Athina, valamint Szeleczki Lilla volt a főszereplője annak az MSZP által készíttetett videónak, amelyet a párt később kénytelen volt eltávolítani, hiszen az álhírgyártók lebuktak. A hamis videó ügyét már az OLAF is vizsgálja.)

A holland riportban egyébként úgy állították be Szeleczki Lilla elhunyt édesanyjának esetét, mintha a hölgy nem kapott volna kórházi ellátást.

Korábban írtuk

A holland köztévé tudósítása azonban ordas hazugságot tartalmazott, hiszen a Jahn Ferenc Dél-pesti Kórház felajánlotta az intézményi ápolást, ám az idős nő a távozás mellett döntött, később az otthonában hunyt el – emlékeztet a Magyar Nemzet.

A fenti történetben a magyar kormányt támadó üzenet jól láthatóan nagyobb hangsúlyt kapott, mint a valóságtartalom pontos alátámasztása. Egyébként pedig joggal vetődik fel a kérdés: egy holland néző miként tudná ellenőrizni a magyarországi riport alapvető állításának valóságtartalmát?

A teljes cikk a Magyar Nemzet oldalán olvasható.