Fotó: MTI

Bajnai Gordon volt magyar miniszterelnök a hazai kampányarca a „New Pact for Europe” (Új Paktum Európáért) nevű projektnek, amely a Soros-terv egy továbbfejlesztett változata. Célja az illegális migráció legálissá tétele és a bevándorlók kikényszerített szétosztása.

Fotó: MTI

Bajnai Gordon szerint három nagy baja van az Európai Uniónak. Az első a monetáris unió, azaz az euró bevezetése a szoros fiskális unió nélkül; a második a belső határok nélküli Európa a külső határok védelme nélkül; a harmadik a közös európai külpolitika és a külső kereskedelmi politika közös védelmi és biztonsági politika nélkül. Fenti gondolatait a Euro­pean Policy Centre videójában fejtette ki, amely a New Pact for Europe kampányának része. A projekt az unió polgárainak megkerülésével új paktumot kínál az uniós elitnek: a különböző krízisek megelőzésének, megoldásának céljából javaslatokat tesz az EU reformjára. A terv négy pilléren nyugszik: az EU gazdasági integrációjának folytatásán, a migráció szabályozásán, Európa védelmi képességeinek fejlesztésén és a populista veszély elleni fellépésen.

Bajnai Gordon a fent említett videóban az uniós határvédelem megerősítéséről beszél, és azt javasolja, a biztonságpolitika és a védelempolitika Brüsszel kompetenciájába tartozzon. A Századvég Alapítvány szerint a projekt szándéka a határellenőrzés jogának kivétele a nemzetállamok kezéből és e szuverenitás átadása Brüsszelnek, így legálisan, az unió által jóváhagyott és közvetlenül felügyelt módon valósulhatna meg a jelenleg illegálisnak minősített gazdasági bevándorlók belépése Magyarország területére is.

A New Pact for Europe nevű kezdeményezés fő támogatója a Soros György-féle Nyílt Társadalom Alapítvány. Bajnai Gordon a projekt tanácsadó testületének tagja, amelynek elnöke Herman Van Rompuy, az Európai Tanács volt vezetője. További támogatói Guran Buldioski, a Soros-féle Open Society Initiative for Europe társigazgatója és Krekó Péter, a Soros György által támogatott Political Capital képviselője.

A New Pact for Europe „Európa újjáélesztése – Csomagajánlat az EU-27 számára” című, 2017 novemberében publikált dokumentum többek között migrációs befogadó központok létesítését javasolja a közép- és kelet-európai országokban, valamint az önkormányzatok közvetlen ösztönzését a bevándorlók befogadására. A terv mögött álló lobbicsoport mindezt az uniós tagállamok állampolgárainak jóváhagyása, népszavazások nélkül érné el.

A dokumentumot a Soros György-féle Nyílt Társadalom Alapítvány dolgozta ki több szervezettel, valamint a brüsszeli bürokrácia és az európai politikai elit képviselőivel együttműködve. A dokumentum leszögezi, az Európai Uniót az elmúlt évtizedek válságfolyamatai – 2008-as gazdasági válság, 2015 utáni migrációs krízis és a terrorizmus – után meg kell erősíteni. Viszont a migrációs krízist abszurd módon még több bevándorlással kezelné. A bevándorlásra nyitott Európa, a globalizáció és a „nyílt társadalom” eszméje védendő értékként jelenik meg, amelyre a „tekintélyelvű populizmus” – azaz a nemzeti elkötelezettségű politika – jelenti a legnagyobb veszélyt, kimondatlanul utalva ezzel Orbán Viktor miniszterelnökre és Matteo Salvini olasz belügyminiszterre.

A dokumentum a migrációt Európa számára kívánatosnak tartja, amelyet nem gátolni, hanem legalizálni, ösztönözni és támogatni kell. A terv a „kiegyensúlyozott humán mobilitási stratégia” címszó alatt részletezi, hogyan kell állandó migrációs útvonalakat és mechanizmusokat kiépíteni Afrikából és a Közel-Keletről az unióba. Az állandó útvonalakat már nemcsak a menedékkérők, hanem a gazdasági bevándorlók számára is lehetővé tennék. Felvázolnak egy, a korábbi kvótarendszerhez hasonló új „áthelyezési mechanizmust” is, továbbá előmozdítanák, hogy a menekültstátusz odaítélésének arányai legyenek kiegyenlítettek minden EU-tagállamban.

A bevándorlást elutasító nemzeti kormányok megkerülésére is kidolgoztak egy tervet, az önkormányzatokat közvetlenül ösztönöznék bevándorlók befogadására és ellátására. Azoknak az önkormányzatoknak, amelyek önként vállalják menekültek befogadását és integrálását, további forrásokat biztosítanának a közszolgáltatások, például óvodák, iskolák, egészségügyi intézmények, szociális lakások fejlesztésére. Szankciókat is életbe léptetnének: szolidaritási hozzájárulás fizetésére köteleznék azon országokat, amelyek nem szeretnének bevándorlókat átvenni vagy befogadni.

Új elem, hogy migránstáborokat telepítenének Közép- és Kelet-Európába, és információs kampányok megszervezésével előírnák a bevándorlók jobb, hatékonyabb tájékoztatását a befogadásuk lehetőségeiről. A szkeptikus országoknak több időt adnának az új áthelyezési mechanizmus „teljes megvalósítására”, viszont ezen idő alatt már megkövetelnék, hogy „szolidaritási hozzájárulást” fizessenek azon kérelmezők után, akiket ezzel egyidejűleg elutasítottak. Ez tulajdonképpen a renitens, a bevándorlást ellenző államok adója lenne, és a befizetésből az Európai Bizottság által kezelt új „Schengen Alapon” keresztül azon országok költségeit kompenzálnák, amelyek a kötelezőn túl még több bevándorlót fogadnak be.

Az Európai Bizottság egy korábbi javaslata szerint a tagállamok helyett központilag dolgoznák fel a menedékkérelmeket, amelyet az Európai Menekültügyi Támogatási Hivatal (EASO) végezne el. A projekt szorgalmazza a Menekült­ügyi és Migrációs Ügynökség felállítását, amely a menedékkérők tagországok közötti elosztásával foglalkozna. A magasabb elismerési arányú országokból származó menedékkérők az EASO által kezelt befogadó központokba kerülnének, és kérelmük elfogadása után áthelyeznék őket más uniós tagállamokba, amely elképzelésük szerint elősegítené a frontvonalbeli országok – Olaszország, Görögország és mások – tehermentesítését.

Egyértelműen látszik a harmadik „Új Paktum Európáért” jelentésből, hogy a Soros-hátterű NGO-k és a velük együttműködő szervezetek nem mondtak le az Európába áramló harmadik világbeli migráció elősegítéséről, és hosszú távon az a céljuk, hogy Kelet-Közép-Európa ellenállását is megtörjék ebben a fontos vitában. A cél a migrációs folyamat – különösen a gazdasági migráció – felgyorsítása állandósuló mechanizmus révén, külső nyomásgyakorlással a tagállami befogadási eljárásoknál, valamint a renitensnek ítélt tagországok megadóztatásával, írja elemzésében a Századvég Alapítvány.

A New Pact for Europe dokumentuma számos elemében emlékeztet a Soros György és NGO-hálózata által megvalósítani kívánt migrációs tervre. Például a korábban bevezetni kívánt kötelező kvótát most „elosztási mechanizmusnak” nevezik. Soros György is közös uniós migrációs ügynökségről és egyesített határvédelemről beszélt, amilyenről Bajnai Gordon is, valamint Soros György is szorgalmazta a műveleti és pénzügyi megállapodások kifejlesztését az EU-n belül. G. Fodor Gábor, a Századvég Alapítvány elnöke arra hívta fel a figyelmet, hogy a dokumentum a bevándorláspárti politikusoknál hivatkozási alappá válhat, mint ahogy ez már meg is történt december elején, amikor Franciaország és Németország a dublini menekültügyi szabályozás reformjára olyan javaslattal állt elő, amely egybevág a New Pact for Europe elveivel, miszerint állandó és kötelező jellegű áthelyezési kvótákat állítanának fel. A Századvég Alapítvány szerint a New Pact for Europe célja, hogy a migránsok számára egész Európa letelepedésük vágyott színhelye legyen, amelyet az illegális migráció legálissá tételével és a bevándorlók kikényszerített szétosztásával érnének el.