Érdekes időpontban, vasárnap este tett közzé egy hosszú videót a YouTube-on az Ultrahang csatorna alapítója, Cs. Király Tamás.

Hirdetés

A videóban a háborúval és külpolitikával foglalkozó platform vezetője alapvetően arról mesél, hogy miket kérdezett tőle nemrég a Lakmusz, Magyarország első tényellenőrző portálja, de arra is kitért, hogy milyen jelzéseket kapott különböző emberektől az elmúlt időszakban.

Király az elején ismerteti hallgatóival: tavaly decemberben az Európai Bizottság kijelentette, Magyarországon torzak a médiaviszonyok, majd egy hónappal később támogatást ítélt meg egy, a francia AFP égisze alá tartozó konzorciumnak. A 2,2 millió eurós pályázatból Brüsszel hét, úgynevezett „tényellenőrző” csapatot finanszírozott, – egy csapatra tehát 120 millió forintnyi támogatás jutott – köztük a Lakmuszt, amelynek kiadója az a Magyar Jeti Zrt., amely a 444.hu kiadásért is felel. A két oldal között pedig számos személyi összefonódás is van.

A Mandiner szerint mindezt Cs.Király feltehetőleg azért emelte ki, mert nemrég a Lakmusz egyik újságírója kereste meg, és egy halom kérdést tett fel neki – természetesen egy készülő cikk kapcsán – négynapos határidővel.

Korábban írtuk

A kérdések Nógrádi Györgyre, az ő szerepeltetésére, illetve az Ultrahang pénzügyi hátterére irányultak, de rákérdeztek a műsorvezető felekezeti hovatartozására is.

„Az utóbbi időszakban egyébként rendszeresen kértek minket számon, hogy miért ezeket az embereket szerepeltetjük a csatornán, amivel én eddig nem foglalkoztam, ugyanis úgy érzem, mindenkinek szíve joga eldönteni, hogy kit hív meg, de az elmúlt hetekben különösen nagy offenzívát érzek a csatorna, és a nálunk szereplő emberek ellen” – mondta Cs. Király Tamás.

Hozzátette: „számos odakacsintgatós megjegyzést kaptam, hogy jól átgondoltam-e, amit csinálok, nem szeretnék-e inkább visszavonulni, mi lenne, ha inkább másokat hívnék, nem kell a Nógrádit meg a Spöttlét, meg a Stiert hívni, mi tudunk jobbakat ajánlani.”

Cs. Király külön kitért Nógrádi Györgyre. Mint mondta, érdekesnek találja, hogy 2015-ig semmi baja nem volt a baloldali sajtónak és közvéleménynek a biztonságpolitikai szakértővel, sőt 2005-ben éppen baloldali kormány alatt kapott kitüntetést, majd a migránsválság kapcsán adott nyilatkozatai miatt kezdték el lejáratni.

Elmondta: igaztalanok azok a vádak, hogy nem tanított volna soha egyetemen, hiszen ő maga ismer olyan embereket, akiket vizsgáztatott is.

Az alapító hozzátette: Nógrádi az egyik legnépszerűbb megszólaló a csatornán, videóit százezren nézik, az Ultrahang elmúlt havi teljesítménye pedig négymillió letöltés volt – olvasható a Mandiner cikkében.

A teljes beszámolót alább hallgathatja meg:

Az eredeti cikk ITT olvasható.