Fotó: képernyőkép
Hirdetés

Mint ismert, a korábban a Magyar Nemzet birtokába került Skype-beszélgetésekben Andrej Nosko arról számolt be, hogy a manipulációs eszközök széles palettájával miként érik el, hogy külföldön torz kép alakuljon ki hazánkról, valamint térségünk több szuverenista államáról. A Nyílt Társadalom Alapítványok (OSF) korábbi igazgatója őszintén beszélt arról, hogy milyen mélységben szövi át a nemzetközi balliberális médiát a tőzsdespekuláns hálózata.

A Soros-alapítvány volt igazgatója szerint:

· Lengyelországot és Magyarországot valós érvek felsorakoztatása nélkül ostorozza a fősodratú média.

· A magyar kormány népszerűségének az okait nem látják világosan.

· A Magyarországról festett torz kép egyik oka, hogy az európai média színvonala az utóbbi időszakban lesüllyedt, a korábbinál jóval kevesebb a külföldi tudósító.

· Óriási problémát jelent, hogy a külföldi tudósítók nem ismerik a valós magyarországi helyzetet, mert nem tudnak magyarul, és tájékozódni is a mások által kiválasztott, elfogult forrásból szoktak.

Nosko szavai szerint, írja a Magyar Nemzet, a jogvédő NGO-k például előszeretettel élnek vissza a külföldi újságírók hiányos nyelvtudásával, s pontatlan, elfogult, másodlagos forrásokkal látják el a médiamunkásokat. Sőt fizetnek is azért, hogy a sajtó az ő narratívájukat közvetítse.

Nosko az egyik felvételen arról tájékoztatta beszélgetőpartnerét: többször is előfordult, hogy még az OSF divízóvezetőjeként ő maga is felbérelt újságírókat. Akkoriban a közép-európai térség országaiban – például Csehországban, Magyarországon, Lengyelországban, Romániában, Bulgáriában és Észtországban – a holdudvarukhoz tartozó közvélemény-kutató intézeteknek juttatott ösztöndíjakról döntött, s évi tízmillió dolláros büdzsé felett diszponált. A felbérelt újságíró feladata például a közvélemény-kutató intézetek anyagainak publikálása volt.

Andrej Nosko beszámolója alapján, írja szombati cikkében a napilap, a fősodrú európai balliberális lapok jelentős része hajlandó lehozni az NGO-k közreműködésével készült anyagokat. A Newsweek mellett a Politicót és a Financial Timest is megemlítette, sőt szavai szerint olyan magazinokban, mint például a National Geographic vagy a New Europe akár hosszabb, riportosabb formában is meg lehet írni különböző politikai tartalmú anyagokat.

„A Soros-hálózathoz kötődő NGO-k közreműködésével készült anyagok alatt egyébként olyan cikkeket, tanulmányokat, kutatásokat kell érteni, amelyek kiállnak az emberi jogok fogalmának folyamatos kiterjesztése mellett, további melegjogokat követelnek, támadják a keresztény egyházakat és a hagyományos család fogalmát. Sürgetik továbbá a drogliberalizációt, valamint támogatják a bevándorlást és persze az egyesült Európa eszméjét.”

Korábban írtuk

A Magyar Nemzet emlékeztet: a Magyarországon működő balliberális médiumok közül többről is tudni, hogy Soros alapítványának bőkezű anyagi támogatását élvezik. Emlékezetes, a Városháza-botrány során kiszivárgott hangfelvételek egyikén a magyar baloldal holdudvarához tartozó Gansperger Gyula, akire Bajnai Gordon volt kormányfő is régi harcostársaként tekint, szintén utalta erre.

A Wallis egykori vezére arról beszélt, hogy például a 444.hu-nál közvetlenül érvényesül az amerikai tőzsdespekuláns befolyása.

A portál főszerkesztőjéről úgy fogalmazott, hogy „az Uj Péter. (…) Kiment az Indexből, tudod. (…) Ő a Sorosnál van meg a Veres Tibinél, a wallisosnál. (…) Támogatja, persze.”


Az ominózus rész 3:55-nél kezdődik:

Gansperger Gyula nem beszélt mellé – írja a Magyar Nemzet, ugyanis a cikk szerint rövid kutakodást követően kiderül, hogy az Uj Péter által irányított 444-et kiadó Magyar Jeti Zrt.-ben két külföldi személy is található, Marie Nemcova és Valer Kot, akik prominens alakjai egy úgynevezett Media Development Investment Fundnak (MDIF). Az MDIF egy New York-i székhelyű, nonprofit befektetési alap, amely az egyik legfőbb védelmezője a „független” – vagyis a Soros-hálózat véleményét közvetítő – médiának az olyan országokban, ahol szerintük a szabad és független média fenyegetés alatt áll.

Ez a szervezet finanszírozza a 444.hu működését, az alapot pedig hatalmas összegekkel támogatja a Soroshoz köthető Open Society Foundation.

A Magyar Nemzet, Nemcova tevékenységét részletesen bemutatva, azt írja: ezek „erős nyomok arra vonatkozóan”, hogy Uj Péter sokkal jobban kapcsolódik az Egyesült Államokhoz, minthogy csak a független média és a nonprofit ügyek magányos harcosa lenne.

A Soros-alapítványnak mindemellett résztulajdona van a Magyar Narancs című hetilapban, de több oknyomozó portált is fenntart. Ilyen például az Átlátszó.hu vagy a Direkt 36. Ez a kör a támogatója továbbá a Tilos Rádiónak is, mely arról vált híressé, hogy korábban egy karácsonyi ünnep alkalmával az egyik műsorvezetőjük a keresztények kiirtására szólított fel.

Mindezek fényében elég képmutatónak tűnik, hogy az Open Society Foundationsnek egy külön „független” újságírást támogató programja is van. Ennek keretében például 2020-ban egy sor vidéki baloldali médiumot is finanszíroztak Soros Györgyék, amelyek helyben egyértelműen a kormányváltást igyekeznek elősegíteni: ilyen a Szabad Pécs, Nyugat, Enyugat, Debreciner, Szegeder, Veszprém-Kukac.

A választás előtt különösen érdekes, hogy a magyar származású amerikai pénzemberhez köthető Korányi Dávid – éppen a 444-en – a minap arról a tervéről számolt be, hogy „Magyarországon belül is támogatnak majd kezdeményezéseket, például a kormánypárti sajtó vidéki fölényének ellensúlyozása érdekében”.

Jól jelzi a hazai balliberális sajtó és a különböző NGO-k együttműködését, összjátékát az a Skype-interjú, amelyben Jeney Orsolya, az Amnesty International korábbi igazgatója vázolja fel a különböző tartalmak elhelyezésének lehetőségeit. Jeney azt ajánlgatta a beszélgetőpartnerének, hogy fizessenek az egyik ismert balliberális magyarországi hírportálnak azért cserébe, hogy tudósítsanak a tevékenységükről.

A volt igazgató azt is felajánlotta a feltételezhetően egy másik NGO-t képviselő személynek, hogy összeköti a Telex munkatársaival a „targetált befektetésnek” aposztrofált művelet kapcsán.

– Én leülnék a szerkesztőkkel, és megbeszélném, hogy mondjuk finanszírozunk egy blogot, amelyen emberi jogi abúzusokról írunk – fejtette ki Jeney Orsolya a Magyar Nemzethez eljutott felvételen.

A lap teljes cikke további részletekkel ITT olvasható.

A témáról korábban, ugyancsak a Magyar Nemzet alapján, egyebek mellett ITT, ITT és ITT írtunk.