Fotó: MTI/KKM/Borsos Mátyás
Hirdetés

A japán-magyar gazdasági kapcsolatok 150 éve címmel rendezett befektetési szemináriumon felszólalva a miniszter kiemelte: a két ország barátsága és szövetsége kölcsönös bizalmon és tiszteleten alapul, amelyet bizonyít az a tény is, hogy a japán cégek és emberek mindig is nagy bizalommal voltak Magyarország iránt.

Emlékeztetett: harminc évvel ezelőtt a rendszerváltozással megvalósult az átmenet a kommunista diktatúrából a demokráciába, egyúttal létrejött a szabadpiac is. Ez egy kihívásokkal teli időszak volt, és akkoriban nem sokan hittek abban, hogy Közép-Európa – és benne Magyarország – gyors fejlődésre lenne képes. Azonban a japán vállalatok az elsők között bíztak Magyarországban, az első külföldi beruházók között voltak, és „ezt sosem felejtjük el” – fogalmazott.

Szijjártó Péter kifejtette: hasonló fordulópont volt a magyar gazdaság történetében 2010 is, amikor megteremtették a magyar modellt. Addig úgy tűnt, kötelező választani a gazdasági növekedés, a munkahelyteremtés és a pénzügyi fegyelem között, de Magyarország bebizonyította, hogy nem kell választani, mindkét cél elérhető egyszerre – mutatott rá.

Hangsúlyozta: az ország hosszú távú célja olyan növekedés elérése, amely legalább 2 százalékkal meghaladja az EU-átlagot.

A tárcavezető az elmúlt évek eredményei között említette, hogy a gazdasági növekedés mellett az államadósság csökken, munkaalapú gazdaságot építettek ki, megreformálták az adórendszert, a szakképzést, továbbá növekednek a bérek.

Szijjártó Péter méltatta a magyar-japán gazdasági kapcsolatokat. Közölte: Magyarország célja az együttműködés még szorosabbá tétele.

Kitért arra: a szemináriumot Orbán Viktor miniszterelnök tokiói látogatása alkalmával szervezték meg. A magyar-japán politikai kapcsolatokban sincsenek nyitott kérdések, ami jó esélyt ad a sikeres üzleti kapcsolatok építésére – közölte.