Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher, archív
Hirdetés

„Az Európai Bizottság a támogatások visszatartásával fenyegette Magyarországot a jogállamisággal kapcsolatos aggályok miatt. Azonban most Ursula von der Leyen hirtelen lágyabb húrokat penget. Az EP-képviselők baljós paktumtól tartanak” – írta vasárnapi cikkében a Spiegel a Mandiner szemléje szerint.

„Konstruktív a párbeszéd”

A Spiegel felidézi: Varga Judit sokakkal egyeztetett Brüsszelben az elmúlt napokban. A Fidesz politikusa például Věra Jourová alelnökkel, Didier Reynders igazságügyi biztossal és Johannes Hahn költségvetési biztossal is találkozott.

Az igazságügyi miniszter az egyeztetéseket követően „konstruktív párbeszédről” számolt be a Twitteren – sőt, a jelek szerint felolvadhat a korábban fagyos jogállamisági vita Budapest és Brüsszel között – mutat rá a német lap.

Az EP-ben borúlátóan figyelik az alkudozást

A Spiegel szerint az Európai Parlamentben nagy szkepticizmussal tekintenek a magyarországi jogállamiságról való alkudozásra.

Korábban írtuk

„Az Európai Bizottság nem hagyhatja, hogy hamis reformokkal szúrják ki a szemét” – idézi a lap Daniel Freund, zöld költségvetési szakértőt, aki szerint „Orbán olyan javaslatokat tesz, amelyek további uniós forrásokat biztosítanak számára anélkül, hogy valóban véget vetne barátai szisztematikus korrupciójának.”

Az egyeztetések a következő hetekben folytatódnak, Brüsszelnek jövő szerdáig kell határoznia, hogy visszatart-e támogatásokat, és ha igen, mennyit. Ezt követően javaslatát az Európai Unió Tanácsának elé kell terjesztenie. „Nem valószínű, hogy az EU befejezi az Orbán elleni jogállami eljárást, de nem is teljesen lehetetlen” – fogalmaz a Spiegel.

A Bizottság elnökének szándékairól

A lap szerint ugyanakkor Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke nyilvánvalóan csillapítani akarja a konfliktust Orbánnal.

Egyrészt mert zárni szeretné az unió sorait az ukrajnai háború miatt, másrészt pedig azért is, hogy ne rontsa el viszonyát teljesen a politikussal, ha még egy ciklusra a Bizottság elnöke szeretne lenni.

Az Európai Parlamentben eközben egyre nő a nyomás. Freund, a Zöld Párt politikusa szerint Von der Leyennek most „nem szabad semmiféle rohadt kompromisszumot kötnie”.