Ifj. Lomnici Zoltán alkotmányjogász szerint a „Stop Soros” törvénycsomag és az alaptörvény hetedik módosításának elfogadásával Magyarország függetlensége stabilabb alapot kapott.

Fotó: MTI, Koszticsák Szilárd

Fotó: MTI, Koszticsák Szilárd

A szakértő az M1 aktuális csatorna csütörtöki műsorában azt mondta, hogy a módosított alaptörvény biztosabb védelmet nyújt a Brüsszelből érkező önkényes rendelkezésekkel szemben.

Az alaptörvény-módosítás szerint ha Magyarország szuverenitását sértő döntés születik Brüsszelben – például egy felső határ nélküli kvótarendszerről -, Magyarország Alkotmánybírósága vizsgálhatja Brüsszel hatáskörén való túlterjeszkedését – magyarázta ifj. Lomnici Zoltán.

Hozzátette, a törvénynél a jogalkotó összegezte a bíróságok gyakorlatát, a nemzeti konzultációkat, továbbá a népszavazás eredményeit is felhasználva hozta létre a tényállást.

Az Országgyűlés szerdai gyűlésén elfogadott „Stop Soros” törvénycsomag értelmében büntető törvénykönyvi tényállás lesz az illegális bevándorlás elősegítése, támogatása. Az alaptörvény hetedik módosítása kimondja: az állam alapvető kötelessége az ország alkotmányos önazonosságának és keresztény kultúrájának védelme, és Magyarországra idegen népesség nem telepíthető be.