– Azt hiszem, megint egy olyan dolgot teszünk, ami Magyarországon nem szokványos: különleges módon mutatunk be egy közösségi beruházást – így nyitotta meg az épülő ferencvárosi stadion mellett, az Üllői út és a Könyves Kálmán körút sarkán nyílt interaktív látogatóközpontot Fürjes Balázs budapesti nagyberuházásokért felelős kormánybiztos.

A látogatóközpont, amelynek aljában a Fradi shop és a múzeum is helyet kapott, hétköznapokon és hétvégén is nyitva lesz. Látható itt a készülő létesítmény makettje, virtuálisan körbe lehet biciklizni a stadiont, illetve az érdeklődők az építkezésről készült 3D-s vetítést is megtekinthetik. Sőt – természetesen minden biztonsági előírás figyelembevételével – időről időre stadiontúrákat is indítanak majd.

Ilyen gyorsan ekkora stadion talán még Európában sem épült fel – mondta a sajtótájékoztatón Fürjes Balázs, s az építkezés sebessége a kívülálló számára is feltűnő.

A régi Albert Flórián Stadionban márciusban még bajnoki mérkőzést játszottak – a Fradi az ősi rivális Újpestet győzte le –, mára azonban nem csupán a régi létesítmény nyomai tűntek el, de az új aréna lelátója is három oldalon szinte szerkezetkész.

A számok döbbenetesek: az épülő stadion acélszerkezete 2800 tonna súlyú, ami másfél Lánchidat tenne ki, a 25 ezer köbméternyi betonból pedig egy 25 emeletes panelházat lehetne felhúzni.

Az építkezés során tízmillió csavart használnak fel, a megmozgatott 60 ezer köbméter földdel ötször be lehetne teríteni a Városligetet egy centiméter vastagságban, a 13 ezer négyzetméteres tetőszerkezettel pedig kétszer befedhetnék a Szent István-bazilikát.

Bár a bontás és az építés költségét – körülbelül 13,5 milliárd forint – egyesek sokallták, tudni kell, hogy a beruházás negyven százaléka, körülbelül hatmilliárd forint már az építkezés alatt, illetve az átadást követő első évben visszafolyik a költségvetésbe különböző adónemek formájában. Ráadásul az új aréna nem egyszerűen stadion lesz, hanem XXI. századi eseményközpont, ahol az évi 30-50 mérkőzésen kívül számos más rendezvényt meg lehet majd tartani, köszönhetően például az 1700 négyzetméteres, mintegy 2000 fő befogadására alkalmas különteremnek, de helyet kap például egy étterem is. Mindezeknek köszönhetően a régi, műszakilag romló stadionnal szemben, amelynek a fenntartása is több tízmillió forintba került évente, az új létesítmény nem csupán önfenntartó lehet, működése során közepes kihasználtság mellett is négyszáz–hatszáz milliós adóbevételt produkálhat.

Az új aréna elforgatásával felszabadult harmincezer négyzetméternyi területet is értékesítik, amelyből milliárdos nagyságrendű bevétel várható, így nem csupán Európa legmodernebb, de fajlagosan legolcsóbb stadionja is lehet az Üllői úti.

Ne feledkezzünk meg arról sem, hogy az építés közel kétezer embernek ad munkát – a beruházás megkezdése óta eltelt több mint 180 nap alatt egyébként egyetlen baleset sem történt.

A környezetvédelem sem utolsó szempont: a régi stadion bontási törmelékeit darálás után lényegében teljes egészében beépítik, napkollektorokat szerelnek fel és a szennyvízhőt is hasznosítják, vagyis minden szempontból zöld lesz az aréna.

– Bár azt nem mondhatom, hogy kizárólag magyar alapanyagokból épül fel a stadion, de igyekeztünk hazai termékeket felhasználni. Például az acélszerkezet Kecskeméten, míg a betonszerkezet Dunaújvárosban készült – mondta a sajtótájékoztatón Fürjes Balázs.

Kubatov Gábor, Ferencvárosi Torna Club elnöke szerint szimbolikus jelentősége is van annak, hogy a látogatóközpontban a Fradi shop és a relikviákat bemutató múzeum is helyet kapott.

– Nem is tudom, ilyenkor elnök vagyok, vagy szurkoló. Nekünk, fradistáknak nagyon fontos ez a hely. Most visszatértünk ide, visszahoztuk a múltunkat, a múzeumot, ahol a legszebb emlékeink találhatók. Talán megnyugvást jelent a szurkolóknak is, hogy visszatértünk az Üllői út 129. alá – fogalmazott Kubatov Gábor.

Bácskai János, a IX. kerület polgármestere először felolvasta Springer Ferenc alapító elnök bejelentését, amikor tudatta a klub tagjaival az első, Soroksári úti pálya telkének megszerzését.

„Nagy lesz a Fradi!” – ezzel a felkiáltással fogadták el az előterjesztést a küldöttek 1899-ben, ehhez kapcsolódóan a ferencvárosi polgármester azt mondta: aki ellátogat az építkezésre, „már most érezheti azt a különös atmoszférát, amiből csak egy dolog következhet, hogy nagy lesz a Fradi”.

Kiderült az is, hogy az építkezés másfél-két héttel az eredeti ütemterv előtt jár, azaz a 2014/15-ös szezont szinte biztosan itt kezdheti a Ferencváros labdarúgócsapata.

Bándy Péter