A kormány és a miniszterelnök ugyan levegőhöz jutott azzal, hogy elfogadták a költségvetést, ennek a megkönnyebbülésnek azonban szép lassan, a hónap végére vége – mondta az InfoRádió Aréna című műsorában a Századvég Alapítvány elnöke, aki szerint Gyurcsány Ferenc valószínűleg „magára húzza” a válságot úgy, hogy az élre áll és menedzselni fogja azt. Akár még az idei Európai Parlamenti választást is hajlandó lenne beáldozni annak érdekében, hogy viszonylag jó eredményt érjen el a 2010-es választáson – tette hozzá.

Stumpf István úgy véli: nem kizárt, hogy a kisebbségi kormány el tud evickélni a 2010-es parlamenti választásokig, de egyre több jel utal arra, hogy olyan mértékű lesz a válság, hogy az a baloldal történelmi összeomlását fogja előidézni. A történelem szemétdombjára kerülhet a baloldal – fogalmazott a politológus.

Hozzátette: Gyurcsány Ferencről ma még azt gondolják a baloldalon, hogy képes az erős kormányzásra, de mint fogalmazott, a kormányfő eddig csak a túlélést tudta biztosítani: túlélte az aktuális válságot és szembenézhetett a következővel, de arra nem tudott perspektívát felmutatni, ebből hogyan profitálhatna az ország.

Stumpf István szerint a ferencvárosi időközi választás több meglepetést is okozott. A legnagyobb talán az, hogy a Fidesz-KDNP közös képviselőjelöltjére kétszer annyi szavazatot adtak le, mint a szocialista párt és az SZDSZ jelöltjére együttvéve, pedig az előrejelzések azt mutatták, hogy viszonylag szoros eredményre lehet számítani.

A politológus ugyanakkor hozzátette: a ferencvárosi eredményben jól megjelenik az országos trend, hiszen a közvélemény-kutatások szerint is dupla akkora a Fidesz támogatottsága, mint az MSZP-é.

Meglepetést jelentett az is, hogy a Jobbik nyolc százalékot ért el. Ezt azzal magyarázza a politológus, hogy az emberek elégedetlenek a politikai elittel. Az alacsony részvétel is ezzel van összefüggésben: a kopogtatócédulák körül kialakult botrány is távol tartotta az embereket a szavazástól, és ez is segítette a Jobbikot a várhatónál jobb eredmény elérésében.

(InfoRádió)