A háború miatt hozott szankciók nem érinthetik az Oroszországból érkező energiaszállításokat, ez az európai gazdaság és az európai fogyasztók érdeke is – mondta a Magyar Nemzetnek Süli János, a paksi atomerőmű két új blokkjának megvalósításáért felelős tárca nélküli miniszter. Arról is kérdezték, hogyan érinti a projekt pénzmozgásait az, hogy a SWIFT-rendszerről letiltott bankok listáján szerepel az a Vnyesekonombank is, amelyik a paksi beruházásban közreműködik.

Hirdetés

– Az orosz–magyar kormányközi szerződés alapján az orosz kölcsön a Paks II beruházás költségeinek nyolcvan százalékát fedezi – ez összesen tízmilliárd eurós hitelkeret –, ám ez a pénz nincsen nálunk. Amikor kiállítunk egy teljesítési igazolást, arról kapunk egy számlát, azt leigazoljuk, majd az orosz bank (kijelölt szervezetként) közvetlenül fizet Oroszországban a fővállalkozó Roszatomnak.

Azt is fontos látni, hogy erre a megállapodásra finanszírozási védőhálóként tekintünk, mivel Magyarország (az utolsó számla kivételével) eddig minden számlát előtörlesztett. Ahogyan a miniszterelnök úr is elmondta, higgadtan kell dolgozni, hosszú távon szavatolnunk kell az ellátásbiztonságot, ezért meg kell építeni a két új paksi blokkot. A beruházás jelenleg csaknem hatszáz engedéllyel rendelkezik, és a létesítésiengedély-kérelem január végéig esedékes hiánypótlása is határidőre megtörtént – jellemezte a helyzetet a miniszter.

Süli János beszélt az üzemanyag-ellátásról is. – Ahogyan eddig is, az ukrán atomerőműveknek most is szállít az orosz fél üzemanyagot a háborús helyzettől függetlenül. Nálunk pedig törvény írja elő, hogy legalább két évre elegendő nukleáris üzemanyag álljon a paksi atomerőmű rendelkezésére. A nemzetközi együttműködés az atomenergetikában különösen fontos. Az is a nemzetközi nukleáris együttműködés eredménye, hogy a szlovák kollégák a napokban – az Ukrajnát sújtó háború és a légtérzár ellenére – Oroszországból légi úton kaptak nukleáris üzemanyag-utánpótlást az atomerőműveikhez.

Korábban írtuk

A teljes cikket IDE kattintva olvashatják el a Magyar Nemzet oldalán.