Bizonyos bársonyos reformok végrehajtása és két év semmittevés között csekély fogalmi-tartalmi különbség mutatkozik. Lehet, hogy nem is lesz rá szükség, először fordulhat elő, hogy egy új kormány a neki járó 100 napos türelmi idő lejárta előtt megbukik. Egy új SZDSZ-elnök esetében már a nyáron megalakulhat a Bajnai-kormány, ha mégsem, akkor az ősz lehet az őszödi szájhős számára a végállomás.

Cukrosbácsi

„Ki akar közületek miniszter lenni?” Nem kizárt, hogy ilyen tartalmú elektronikus körlevél hagyta el a miniszterelnök postafiókját április első napjaiban. A címzettek, barátok, volt és talán jelenlegi üzlettársak, sajtómunkások reakciója vegyes lehetett. Ma legfeljebb lasszóval vagy mézesmadzaggal lehet olyan embert fogni és találni, aki hajlandó a nevét adni bármihez, ami Gyurcsány Ferenchez akár csak áttételesen is köthető. Debreczeni Józsefet, Dessewffy Tibort vagy Dobrev Klárát mégsem lehet tárcavezetőnek kinevezni. Már inkább az a kérdés, hogy kik hagyják el a miniszterelnök kormányozta hajót, amely miután összeütközött a népszavazás jéghegyével, intenzív süllyedésbe kezdett. A kormányfő továbbra is reméli, hogy legyőzhetetlen Titanicként biztonságban elérik Amerika partjait, jelen esetben a 2010-es választásokat, ahol az elvégzett munka gyümölcse, az újraválasztás várja őket. Ez utóbbi a szocialista párt mindenkori igazodási pontja, legfőbb célja, jelenlegi frusztrációjának kiváltója, egyben Gyurcsány Ferenc bukásának fő okozója lehet. A jelek szerint nem hallgatták végig Orbán Viktor miniszterelnökként mondott utolsó beszédét, aki 2002 júniusában az Országgyűlésben arra figyelmeztetett: „a jól végzett munka jutalma nem az újraválasztás, hanem az, hogy elvégezhettük”.

Dőlnek a dominók. Az MSZP alelnöke, a volt kormányfő, a pártalapítvány vezetője. Illusztris névsor azok közül, akik vagy önszántukból eveznek már nagy iramban a mentőcsónakokon, vagy Gyurcsány tuszkolta ki őket oda. Ujhelyi István, az Önkormányzati és Területfejlesztési Minisztérium államtitkára szűkebb pátriája, Szeged felé vette az irányt. Medgyessy Péter utazó nagykövetnek ezentúl a saját, és nem az adófizetők zsebébe kell nyúlnia, ha egy másik országot kíván meglátogatni. Baja Ferencnek, aki 1994 óta hol miniszterként, hol államtitkárként, hol kormánybiztosként volt és jelenleg is tagja a kabinetnek, a Táncsics Mihály Alapítvány kuratóriumi elnöki posztjáról kellett lemondania. Mindhármuk bűne az volt, hogy nyíltan vagy burkoltan távozásra szólították fel a kormányfőt. Vagy legalább arra, hogy egy teljes tisztújítás keretében öntsenek tiszta vizet a pohárba, ha ez nem lenne képzavar a szocialista párt esetében.

A lista korántsem teljes. Az egészségügyi minisztérium szakállamtitkárai nehéz helyzetbe hozták az új tárcavezetőt, Székely Tamást azzal, hogy valamennyien lemondtak. Nemcsak a felső, de az alsó szinteken is repedeznek a falak. Százával lépnek át mezei párttagok az MSZP-ből a Kapolyi László-féle szociáldemokrata pártba. A gyökerüket vesztett és sikerélményekben szegény szocialisták a két parlamenti milliárdos vezette szervezet közül most az utóbbihoz húznak. Még a Népszabadság is helyt adott az egyik elégedetlen, Gábor Péter közgazdász véleményének, aki új szocialista pártelnök és kormányfő keresésére buzdította az MSZP vezetőit. „Hiteles politikus vagy politikusok választásával elkerülhető a katasztrofális vereség” – írta.

Futottak még

Az új miniszterek listáját böngészve megállapítható, innen nem fogják hátba szúrni Gyurcsány Ferencet egyhamar. Szabó Imre testnevelőtanár és labdarúgóedző, volt úttörő, természetjáró, környezetvédelmi és vízügyi miniszter szakmai kvalitásai a kormányfő szemében eltörpülnek amellett, hogy 1995 óta ő vezeti a Pest megyei szocialistákat. Szűcs Erika újdonsült szociális és munkaügyi miniszter 1981 és ’89 között volt „a városi és megyei pártirányítás munkatársa”, azóta is Miskolc és Borsod-Abaúj-Zemplén erős pártembere, akinek a kinevezését nem feltétlenül hátráltatta, hogy évekig a Gyurcsány-érdekeltség Perfekt Rt.-nél dolgozott. Gyenesei István független parlamenti képviselő, az MSZP tiszteletbeli tagja a rendszerváltozás előtti Somogy megyei pártélet megkerülhetetlen alakja volt, országgyűlési szavazataira eddig is bizton számíthattak a kormányzó szocialisták. Szabó Pál, a Magyar Posta vezérigazgatója egyik megyei hátország támogatását sem biztosítja a regnáló kormányfőnek, de igen jól döntött anno a Horn-kormány idején, amikor egy vállalatcsoport vezetőjeként Gyurcsány Ferencnek magánosított néhány társaságot, amelyeknek nagy szerepe volt az Altus Rt. felemelkedésében. Jutalma a közlekedési, hírközlési és energiaügyi miniszteri poszt.

A vadonatúj Nemzeti Fejlesztési és Gazdasági Minisztérium vezetője Bajnai Gordon lett, akinek ugyan saját bevallása szerint nincsenek és nem is voltak politikai ambíciói, mégis egyre feljebb kerül a szamárlétrán. Kormánybiztosból tárcavezető, majd csúcsminiszter lett kevesebb mint két év leforgása alatt, többen Gyurcsány utódjaként emlegetik. Bár a miniszterelnök megpróbálja a szabad demokratáknak még az emlékét is kitörölni a kormányából (Kóka János minisztériumát lerombolta és sóval behintette, a romokat több részre osztotta, egy részüket beolvasztotta az új tárcába), könnyen lehet, hogy egy új SZDSZ-elnök, például Fodor Gábor első dolga az lesz, hogy előkeresse telefonkönyvében Bajnai Gordon telefonszámát, aki bár egy pártnak sem tagja, de különösebben nincs ellenére, hogy az évek során szépen lassan Gyurcsány Ferenc helyettesévé lépett elő. Ebben szerepe lehet annak, hogy az ő keze lebeg az uniós milliárdok felett, amiket ugyan még senki nem látott, de több európai országból jelezték már, hogy azok igenis léteznek.

„Láttunk már olyat, hogy a barát egyszeriben ellenséggé vált, kilökte barátját a magas pozícióból, és a helyére ült. Bajnai Gordonnal kapcsolatban már most megjelentek óvatos írások arról, hogy a vállalatvezetés csak léptékében különbözik egy ország vezetésétől, és a sikeres gazdasági menedzser akár sikeres politikus is lehet” – írta a Demokrata 2006 szeptemberében.

Bukások felfelé

Gyurcsány Ferenc már többször leszögezte, bármi történik, nem kíván visszatérni a teljes munkaidős üzleti életbe. Mivel balszerencséjére csak magyar állampolgársággal rendelkezik, ezért lehetőségei korlátozottak, nem lehet például a kiegyensúlyozott költségvetésű Kanada sportügyekért felelős államtitkára, de még angol miniszterelnök sem. Itthon ellenzéki vezérként építhetné fel magát és le tovább a partját. A magyar üzleti és politikai életben való kiteljesedése után azonban az a legvalószínűbb forgatókönyv, hogy egyes levitézlett magyar futballjátékosokhoz hasonlóan külföldön próbálná ki magát. A Gazpromnál nem lennének elhelyezkedési gondjai, de ő inkább politikusok között érzi magát elemében. Az európai parlamentben tevékenykedő magyar szocialisták vezetése nem feltétlenül lenne számára visszalépés. Emlékezetes, az európai szocialisták számos alkalommal kiálltak mellette, amikor 2006 őszén több ízben is szorult a nyaka körül a hurok. Az Európai Unió Bizottságának gyomra minden szabadelvűsége ellenére valószínűleg nem venné be Gyurcsányt, bár ilyen illúziói sokaknak voltak Magyarországon Kovács László volt MSZP-elnökkel, jelenleg adóügyi biztossal kapcsolatban is. Ki tudja, Gyurcsány Ferenc egyszer az Európai Uniót is megpróbálja megreformálni. Az egészen bizonyos, hogy a süllyedő hajóról távozó kapitányt majd nem a hullámsír, hanem egy luxusjacht fedélzete várja.

Monostori Tibor