A leginkább veszélyeztetett települések a múlt heti állapotokhoz képest is rosszabb helyzetben vannak. A Balaton egyre növekvő vízmagassága, a föld felső, vízelvezető rétegének és a csatornák telítettsége miatt a felgyülemlő belvíz az alacsonyan fekvő területekről már képtelen elfolyni. Balatonmáriafürdő és térségében a DRV a hibaelhárítási munkákhoz, a készenléti egységek mellett, a körzethez tartozó teljes állományát bevette. A szakemberek szerint a helyzet akár jövő tavaszig is kritikus maradhat.

Különleges gépjárművekkel, szippantó autókkal és korszerű mélyszívókkal szivattyúznak a Balaton környékén, a múlt heti csapadékmennyiség miatt növekvő belvíz nyomán, a csatornakiöntésekkel sújtott településeken. A legrosszabb helyzetben a tó déli partjának alacsonyan fekvő települései vannak. Balatonmáriafürdő és környékén az átlagosnál csaknem fél méterrel magasabb Balaton már nem tudja befogadni a csapadék elvezető rendszerekből érkező, nagymennyiségű vizet. A helyzetet súlyosbítja, hogy az illegális csapadékbekötések miatt, a kizárólag szennyvíz elvezetésére épített rendszerbe nagymennyiségű csapadék került. A napi átlagosan 3 500 m3 szennyvíz helyett, most naponta 15 ezer m3 csapadékvízzel kevert szennyvizet dolgoz fel a kéthelyi szennyvíztisztító, a rendszer azonban ezt a megnövekedett mennyiséget már nem bírta elvezetni.

Az utcára, és a telkekre kiömlött csapadékvízzel kevert szennyvíznek a hígulás mértéke miatt környezetkárosító hatása nincs, a Balatonba szennyvíz nem jutott. Ennek ellenére a DRV szakemberei a szennyvíz elszivattyúzása, csatornába visszajuttatása vagy elszállítása után, az elöntött területet igény szerint fertőtlenítik is.

A vízügyes szakemberek szerint sokáig elhúzódó problémára kell számítani, és enyhülést csak egy viszonylag szárazabb tavaszi időszak hozhat.

A károk enyhítésére és a kialakult helyzet jövőbeni mérséklésre, kiküszöbölésére az ideális megoldás az lenne, ha az önkormányzatok folyamatosan gondoskodnának a közterületen található csapadékvíz-elvezető rendszerek és árkok tisztításáról. Az őszi időszakban mindezek elvégzése elengedhetetlen a nagymennyiségű lehulló falevél és a jelentős esőzések miatt. A kiöntések mérsékléséhez mindezek mellett azonban a legfontosabb, hogy a lakosság felhagyjon az illegális csatorna-bekötésekkel. Aki erre nem hajlandó, és akinél DRV Zrt. szakemberei az úgynevezett ködfejlesztő berendezéssel és kamerás vizsgálatokkal végzett folyamatos ellenőrzéseken észlelik a szabálytalanságot, szigorú büntetésre számíthat: a DRV minden ilyen esetben öt évre visszamenőleg számláz ki csatornadíjat a bevezetett csapadékmennyiség alapján.

Az eddig elvégzett vizsgálatok csak 2010-be 27 lakossági és 2 közületi fogyasztónál találtak szabálytalanságot, ezek nyomán a DRV mintegy 5,8 millió forint visszamenőleges csatornahasználati díjat szabott ki az érintett fogyasztóknak.


Együttműködést vár a DRV

A csapadékvíz szennyvízcsatornába történő bevezetése miatti szennyvízkiömlések megelőzése és a károk elkerülése érdekében a DRV arra kéri az önkormányzatokat és a lakosságot, hogy

– az érintett fogyasztók azonnal szüntessék meg a szabálytalan közműhasználatot,

– a települési jegyzők az illegális közműhasználaton ért fogyasztókat szólítsák fel a szabálytalanságok haladéktalan megszüntetésére.

– az önkormányzatok és a fogyasztók maguk is fordítsanak fokozott figyelmet az illegális bekötések felderítésére,

– az önkormányzatok és a fogyasztók a meglévő csapadékvíz-elvezető rendszereket és árkokat folyamatosan tartsák karban és tisztítsák.

– a közterületen észlelt szennyvízkiöntést azonnal jelezzék a DRV INFO Vonalon (06 40 240 240, 1-es menüpont).