Gyurcsány Ferenc szerint a pénteken megnevezendő jelölt megfelel az SZDSZ által az elmúlt napok tárgyalásain támasztott feltételeknek is.

A miniszterelnök úgy számol, hogy még a hét végéig megszülethet a megállapodás az új jelöltről, akinek a neve az eddigi tárgyalásokon még nem merült fel. Az SZDSZ várhatóan pénteken délelőtt tanácskozik az új jelölt személyéről.

A Surányi György bejelentése nyomán kialakult helyzetben új névre van szükség, mivel az MSZP elnökségének kedden bejelentett listájáról – Glatz Ferenc, Surányi György, Vértes András – csak a korábbi jegybankelnök volt elfogadható az SZDSZ-nek.

Horn Gábor szabad demokrata ügyvivő az MSZP és az SZDSZ csütörtök kora délutáni egyeztetése előtt annyit mondott: „meg kell nézni, hogy vannak-e más, ilyen kaliberű megoldások”. Bármibe természetesen nem tudunk belemenni, de amíg lehet, folytatjuk az egyeztetést„ – tette hozzá.

A volt jegybankelnök egyeztetett Gyurcsány Ferenccel, Orbán Viktorral, valamint Fodor Gáborral is és mindhármuktól azt kérte, vállaljanak garanciát arra, hogy leendő kormánya nem lesz a politika céltáblája.

A volt jegybankelnök a pártelnökökkel tartott egyeztetése után egy nappal a Népszabadság Online-nak csütörtökön reggel azt nyilatkozta: nem alakult ki az a támogatás, amelyet igényelt, s ezért ő ”nem is tekinthető jelöltnek„.

(hirado.hu/FH)