Fotó: MTI/EPA/Roman Pilipej
Egy áruház üres élelmiszerpultja előtt tölti mobiltelefonját egy férfi a dél-ukrajnai Herszonban 2022. november 26-ánEgy áruház üres élelmiszerpultja előtt tölti mobiltelefonját egy férfi a dél-ukrajnai Herszonban 2022. november 26-án
Hirdetés

Kis Boáz a segélyről beszámoló közleményében azt írta: Herszont az oroszok a katonáik visszavonulása után levágták az összes közműhálózatról, fűtés, víz- és áramellátás nélkül hagyva az egykor csaknem háromszázezer lakosú kikötővárost és a környező vidéki településeket. A folyamatos orosz tüzérségi- és rakétatámadásoknak kitett herszoni lakosság túlnyomó része csak a humanitárius segélyekből jut élelmiszerhez.

Az Ökumenikus Segélyszervezet Herszonban és az agglomerációban megkezdte a segítségnyújtást.

A közleményben idézik a segélyszervezet kijevi képviseletének vezetőjét, a szállítmány átadását a helyszínen irányító Szatmári Barnabást, aki azt hangsúlyozta, hogy Herszonban a helyzet kritikus: a városban maradt  nagyjából 80 ezres lakosság közszolgáltatások nélkül várja sorsa jobbra fordulását. Néhány kivétellel a boltok sem működnek, így a város lakóinak túlélése jelenleg is a humanitárius segítségtől függ. A várost a felszabadítása óta a 600 méterre, a folyó túlpartján fekvő orosz állásokból naponta érik tüzérségi támadások, amelyeknek sok civil esik áldozatul – tette hozzá.

Herszont több mint fél éven át elvágták a külvilágtól, sokan a felszabadítás után tudtak csak először kapcsolatba lépni szeretteikkel. Az ehhez szükséges elektronikai eszközöket melegedő sátrakban, aggregátorok működtetett töltőpontokon töltik fel. A vízellátás hiányában a tisztálkodáshoz a vizet a Dnyeper folyóból merik, ívóvízhez pedig vagy humanitárius segélyeken keresztül, vagy ívóvízosztó pontokon jutnak hozzá.

Korábban írtuk

A segélyszervezet szerint a szállítmány hétvégi célba juttatása sem volt könnyű: a városba vezető utak és hidak romokban hevernek, az alsóbbrendű kerülőutakat pedig sár borítja. Emellett nagyon sok a feltáratlan aknamező, ami tovább nehezíti a bejutást a városba és az azon belüli mozgást is. Bár a város lakóépületeinek többsége ép és néha gázellátása is van, a környező falvakról ez nem mondható el, ami a fagyok beköszöntével humanitárius katasztrófával fenyeget.

Szatmári Barnabás kiemelte, hogy a segélyszervezet által biztosított 30 tonna fogyasztásra kész élelmiszer és ivóvíz azonnali segítséget nyújt a legkiszolgáltatottabb helyzetbe került mintegy 3500 háztartásnak.

A segélyszervezet további humanitárius szállítmányokat készít elő.