Csonka Gábort 2007. június 19-én vesztegetést színlelve elkövetett hivatali befolyással üzérkedés miatt ítélte el jogerősen a bíróság, mert korábban ötmillió forint kenőpénzt vett át a szocialista párt Köztársaság téri székházában. A férfi a három évi szabadságvesztés mellett 500 ezer forint pénz mellékbüntetést, négy év közügyektől eltiltást és hatmillió forint vagyonelkobzást is kapott.

Csonka és védője háromszor is kérte a büntetés megkezdésének elhalasztását, arra hivatkozva, hogy megrendült az egészségi állapota és olyan pszichés megbetegedésben szenved, amely az életét potenciálisan veszélyezteti. Miután ezt akkor elutasította a bíróság, Csonkát végül 2008. januárjában rendőröknek kellett előállítani, hogy bekísérjék a börtönbe.

Csonka és védője 2008 szeptemberében perújítást kezdeményezett Csonka beszámítási képességének tisztázása érdekében, aminek eredményeképp két évre csökkentették a szabadságvesztési büntetést. 2009. március 10-én újabb védői indítványra a börtön fokozatot fogház fokozatra enyhítették, de Csonkának az enyhébb büntetési körülmények közt sem kellett sok időt eltöltenie.

hirdetés

Mivel most feltételesen szabadlábra helyezték, Lendvai Ildikó MSZP-elnök volt kampányfőnöke összesen másfél évet töltött rácsok mögött. A Magyar Nemzet információi szerint Csonka szabadulása óta rendszeresen bejár a Magyar Szocialista Párt Jókai utcai központjába.

(Index)