Ügyvédje szerint nem áll már fenn a szökés veszélye Zuschlag János volt szocialista képviselő esetében, mivel hamarosan gyermeke születik a csalásért gyanúsított politikusnak. Ezért várhatóan csütörtökön kérelmezik az előzetes letartóztatás megszüntetését.

„Nem kedvezményt kérünk, mivel az csak az elítélteknek jár. Arra hivatkozva kérjük az előzetes letartóztatás megszüntetését, hogy szerintünk megkérdőjelezhető: fennállnak-e még azok az indokok, amik alapján előzetesbe helyezték” – mondta az [origo]-nak Kovács M. Gábor, a csalásért előzetes letartóztatásban lévő Zuschlag János volt szocialista politikus ügyvédje.

Az ügyvéd szerint mivel várhatóan január elején megszületik Zuschlag gyermeke, nem áll fenn a szökés, elrejtőzés veszélye, mivel „akinek gyermeke születik, az vélhetően nem akar megszökni, hanem a családja mellett akar lenni”. Az ügyvéd szerint az ügyészség elrendelhet lakhelyelhagyási tilalmat vagy házi őrizetet is.

Zuschlag esetében ugyanakkor a szökés veszélye mellett az is indokként szerepelt az előzetes meghosszabbításánál, hogy a fennáll a tanúk esetleges befolyásolásának és a bizonyítékok megsemmisítésének veszélye is. A volt politikus továbbra sem tesz vallomást, de Kovács szerint ez nincs összefüggésben az előzetes letartóztatással.

Az MSZP volt országgyűlési képviselőjét, a kiskunhalasi szervezet korábbi elnökét, az MSZP megyei szervezetének volt ügyvezető elnökét – társaival együtt – a megyei főügyészség különösen nagy kárt okozó, folytatólagosan, üzletszerűen, bűnszervezetben elkövetett csalással gyanúsítja társadalmi szervezetek által szabálytalanul felhasznált költségvetési támogatásokkal kapcsolatban.

A Kiskunhalasi Városi Ügyészség 2005-ben indított vizsgálatot számviteli fegyelem megsértésének alapos gyanújával, több alapítvány és egyesület pályázatokon nyert pénzeinek felhasználása miatt. A nyomozás során kiderült, hogy a vizsgált egyesületek és alapítványok több, mint 60 millió forint pályázaton nyert pénz „rendeltetésszerű használatával” nem tudnak elszámolni.

Az ügyészség szerint Zuschlag János és társai olyan szervezeteket – egyesületeket és egy alapítványt – hoztak létre, amelyek célja egyedül az volt, hogy pályázatokon közpénzt szerezzenek, majd a gyanú szerint ezekről fiktív számlákkal számoltak el. Az ügyészség szerint mindezt bűnszervezetben tették, az irányítást pedig Zuschlag végezte.

(origo.hu)