Az országgyűlés gazdasági bizottságának szocialista elnöke egyébként nem zárta ki, hogy összefügg az SZDSZ számára kínos MÁV-botrány és az, hogy az MSZP-nek létfontosságú a liberálisok támogatása az adótörvények és a költségvetés megszavazásához. Közben az is kiderült: az akkori liberális miniszter által felügyelt MÁV házon belül akarta elsimítani a milliárdos hűtlen kezelés miatt kirobbant vagoneladási botrányt.

Nem nyilatkozik az állami tulajdonban lévő MÁV-nak milliárdos kárt okozó botrányról a kormány, amíg le nem zárul a rendőrségi vizsgálat.

„Természetesen a kormány nyomozati munkát nem végezhet, hiszen alkotmányosan sem joga, sem kötelezettsége, ezt a rendőrség meg fogja tenni. Egy folyamatban lévő ügyről van szó, érdemes megvárni ennek az ügynek a lezárását, érdemes megvárni, hogy a BRFK mit fog az asztalra tenni, mint eredményt” – mondta Budai Bernadett kormányszóvivő.

A vasúttársaság árufuvarozási üzletágának volt vezetőjét kedden vették őrizetbe, két korábbi munkatársával együtt. A gyanú milliárdos károkozás, és hűtlen kezelés: állítólag Kovács Imre és két vezető beosztású társa hulladékáron értékesített 2000 darab jó, vagy helyrehozható állapotú vagont 2002-2003-ban. A botrányos üzletről nemcsak a MÁV akkori vezetése, de még a liberális Csillag István gazdasági és közlekedési miniszter is tudott.

Az ügyet azonban nem tartották bűncselekménynek, vizsgálatuk után Kovács Imre és két társa mindössze fegyelmit és pénzbüntetést kapott, sőt Kovács később a MÁV Cargo vezérigazgatója lehetett. A nyomozás évekkel később egy szocialista országgyűlési képviselő bejelentésére indult. A botrány kellemetlenül érintheti az SZDSZ-t, amely a 2002-es kormányváltás óta a gazdasági tárcán keresztül felügyelte a MÁV-ot.

Az országgyűlés gazdasági bizottságának MSZP-és elnöke nem zárta ki, hogy a volt koalíciós partner számára kényes botrány előkerülése összefüggésbe hozható azzal, hogy a szocialisták számára létfontosságú a megegyezés a szabad demokratákkal, a költségvetési és adótörvény szavazások előtt. Ugyanakkor szerinte nem biztos, hogy a MÁV-nál zajló dolgokra gondolt Medgyessy Péter, aki lemondatása után azt mondta: az SZDSZ tele van korrupciós ügyekkel.

„Én nem tudom, hogy a Medgyessy miniszterelnök úr mire gondolt ebben a témakörben, ezt nem osztotta meg velem. Nem gondolom, hogy pontosan erről lett volna szó. Egyéb más ügyekre is gondolhatott” – nyilatkozta Podolák György, MSZP-s országgyűlési képviselő.

(hírTV)