Augusztus 9-én osztotta meg közösségi oldalán Budapest Városháza azt a BKK-s videót, amely a nagykörúti kerékpársávok újbudai folytatását hivatott bemutatni, miután elkészült a felújítás az Október huszonharmadika és az Irinyi József utcában, amelynek részeként kerékpársávokat is kialakítottak.

Hirdetés

Bár a Pest és Buda közötti kerékpáros korridor itt még nem készült el, a fővárosi közlekedési cég bejegyzése azt állítja, immár „Újbuda, Ferencváros és az ezekhez kapcsolódó területek között is gyorsan, kényelmesen és biztonságosan lehet kerékpárral közlekedni.” A videóban pedig látható egy jótanács is:

„A híd járdája nem kerékpárút, fokozott óvatossággal tekerj!”

A nagykörútra festett kerékpárkorridorok – amelyeket a Karácsony Gergely-féle városvezetés kezdeményezett – nem pusztán az autóval közlekedőknek okoznak gondot, forgalmi káoszt, közlekedésbiztonsági kérdéseket is felvetnek. A kerékpársávok ugyanis nincsenek fizikai akadállyal elválasztva az autós forgalomtól, így mindkét fél számára fokozott figyelmet igényel a közlekedés – autósok szempontjából például a mellékutcákba való behajtásokkor –, de a biciklisekre ez különösen igaz.

A fent hivatkozott videón látható, ahogy a biciklisek a kerékpársávból indulva felhajtanak a Petőfi híd igencsak zsúfolt járdájára. A hídon átérve előbb ismét kiszélesedik az alapvetően gyalogosok számára fenntartott útszakasz, majd a budai oldalon már kerékpárúton haladhatnak tovább a biciklisták. Adódik tehát a kérdés, át lehet-e hajtani kerékpárral a Petőfi hídon úgy, hogy az szabályos legyen, és a gyalogosokat sem zavarja. A Mandiner által megkérdezett közlekedési szakértő szerint a KRESZ világosan fogalmaz:

Csak akkor szabad lakott területen belül a járdán biciklivel közlekedni, ha az úttest kerékpáros közlekedésre alkalmatlan.

A BKK-s videó esetében nem áll fenn az a helyzet, hogy a párhuzamos út biciklis közlekedésre alkalmatlan, így a fővárosi videó lényegében szabálysértést mutat be; vagy, ha a felvétel oktató-, ismeretterjesztő jellegét nézzük, egyenesen szabálysértésre buzdít.

A teljes cikket a Mandiner oldalán olvashatják.

Korábban írtuk