Kormányzati felelőtlenséget lát abban az állampolgári jogok országgyűlési biztosa, hogy a kormány nem dolgozott ki megfelelő kereteket a ferihegyihez hasonló viták rendezésére.

Szabó Máté kifejtette: Nyugat-Európában működnek fórumok, vannak szabályok; ott nem áll elő az a helyzet, hogy az ember nem tudja reggel, melyik repülő száll fel, és melyik nem. Ha a vitákat nem rendezik megállapodással, az igazságszolgáltatásnak kell döntenie arról, ki felelős például a kárért – jelentette ki az ombudsman.

Mint mondta: a repülőtér szerződéseinek tartalmaznia kellene az elégséges szolgáltatás mibenlétét. Kellene például egy honlap, amelyen tájékozódni lehet arról, mely járatok indulnak és melyek nem.

Ha a felek nem tudják rendezni a vitájukat, akkor a kormánynak be kell avatkoznia, és szankciókat megállapítania. Emlékeztett, hogy jelenleg csak elvi szinten szabályozzák a kérdést a magyar törvények, a gyakorlatban semmi nem biztosítja az állampolgárok szabad mozgásának a jogát. Egy ilyen szabályozás megalkotása viszont a kormányzat felelőssége, az érintett felek maguktól nem fogják létrehozni, mert nem érdekük – figyelmeztetett Szabó Máté.

(InfoRádió)