Fotó: MTI, archív, szerk.
Fotó: MTI, archív, szerk.
Hirdetés

Az Országgyűlés pénteki ülésén, a napirend előtti felszólalások során is téma volt az európai parlamenti bizottsági tisztségekről szóló szavazások kérdése. Vadai Ágnes (DK) arról beszélt: szórakoztató hallgatni a kormánypártiaktól és a „házi médiájuktól”, hogy a „csúnya” DK-s képviselők leszavazták a kormánypárt képviselőinek bizottsági tisztségbe juttatását Brüsszelben. Az elmúlt kilenc évben a Fidesz-KDNP az újkori magyar demokráciát egy korrupt, „urambátyám pártállamra” cserélte, ezért ezek után nem érti az ezzel kapcsolatos „sivalkodást” – mondta.

– Mi, ahol érjük, akadályozni fogjuk önöket, a legutolsó kis pozíciószerzésüknek is keresztbe fogunk feküdni, magukra ugyanaz vár a következő öt évben az Európai Parlamentben, amit maguk tettek az elmúlt kilenc évben az ellenzéki választókkal – jelentette ki a Gyurcsány-párti politikus. Szerinte a kormánypártiak elárulták a hazát.

Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára minderre úgy reagált: a kormánynak Gyurcsány Ferenc segítségére nincs szüksége, a demokráciát illetően pedig a „szemkilövetőktől” nem kérnek kioktatást.

Szégyennek nevezte, amit az ellenzék a DK vezetésével az Európai Parlamentben művelt.

– Kampányt indítottak a magyar jelöltek ellen, le akarják halkítani a magyarok hangját Brüsszelben – mondta az államtitkár, megjegyezve, nem tudja, hogy kinek dolgoznak, „de Magyarországnak biztosan nem”.

Úgy értékelt: ezzel az előre kitervelt kampánnyal nemcsak a szokásjognak, hanem a demokráciának fordítottak hátat az ellenzékiek.

Az ellenzék az összes nemzetközi fórumot telekiabálná a magyar demokrácia állapotáról, ha a kormánypártok a magyar parlamentben minden ellenzéki bizottsági elnöktől és alelnöktől megvonnák a támogatást, jegyezte meg.

Az államtitkárnak a bekiabálások miatt néhány másodpercre meg kellett szakítania a felszólalását, az ülést vezető Jakab István Szabó Tímeát külön is figyelmeztette. Dömötör Csaba ezután, a párbeszédes politikusnak címezve szavait, így folytatta:

– Arra a mondatomra, tisztelt képviselő asszony, hogy 53 százalék tüntette ki a bizalmával a kormánypártokat, ön azt kiabálta be, hogy „akkor mi van?” Tisztelt képviselő asszony, ez demokrácia, szokjon hozzá! – mondta.

– Önök gyakran szaladgálnak itt mindenféle pólókban, sokféle feliratot láttunk már, javaslom, hogy egyszer vegyenek fel egy olyan pólót, amire az van írva, hogy „én is magyar vagyok”! És ha már egyszer felvették, akkor vegyék is komolyan

– fogalmazott Dömötör Csaba.