Fotó: parlament.hu (képernyőfotó)
Hirdetés

A hírportál információi szerint Szabó Tímea komoly kirohanásokat intézett Magyarország ellen az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet, az EBESZ minapi parlamenti közgyűlésén Varsóban.

A mérhetetlen támogatottságú Párbeszéd országgyűlési képviselője azt mondta, Oroszország Ukrajna elleni háborúja megmutatta, mennyire törékeny is a béke és a biztonság Európában. Azt is kijelentette: a demokratikus ellenzék tagjaként neki is fel kell szólalnia az európai békéért és biztonságért. Szerinte az Európai Unió és az EBESZ annyira erős, amennyire erős a leggyengébb tagja, majd úgy fogalmazott, „ezeket a nemzetközi közösségeket azért hozták létre, mert egyazon értékeket valljuk. Hiszünk az alapvető emberi jogokban, a polgári szabadságban, a szolidaritásban”.

Arról is beszélt, a háború megmutatja, a tagországok mennyire nőhetnek fel ezekhez az értékekhez, és sajnálatát fejezte ki amiatt, hogy vannak olyan kormányok, amelyek elárulták ezeket az értékeket, és amelyek inkább Oroszország barátságát választják, mint hogy egy olyan szuverén, független államot támogasson, mint Ukrajna. Közölte: „sajnos van olyan ország”, mint Magyarország, amely az egyetlen uniós tagállamként még nem ratifikálta Svédország és Finnország NATO-csatlakozását, EP-képviselői pedig nem nyomták meg a gombot, amikor arról szavaztak, terrorista állammá nyilvánítsák Oroszországot. „És vannak olyan országok, amelyek vegytiszta orosz propagandát terjesztenek” – szögezte le.

Felhívta a résztvevők figyelmét, nem engedhetik meg egy országnak sem, hogy „Oroszország trójai falova legyen, ezért össze kell fognunk, és közösen kell cselekedniük, különben a békés és biztonságos Európa nem fog létezni gyermekeink számára”.

A további részletekről IDE KATTINTVA a Mandiner honlapján olvashatnak.

Korábban írtuk