Fotó: MTI/Kovács Attila, szerk.
Hirdetés

A párt keddi, budapesti sajtótájékoztatóján beszélő politikusok a Népszava hétfői hírére hivatkoztak. A lap arra hívta fel a figyelmet, hogy a pénteki Magyar Közlönyben megjelent egy Orbán Viktor miniszterelnök által jegyzett rendelet, amely indokolás nélkül törli a világörökségi státuszra javasolt helyszínek közül az Óbudai-szigetet.

Jávor Benedek EP-képviselő azt mondta: a Fidesz soha, semmit nem csinál véletlenül. A Hajógyári-sziget nem azért került ki a javasolt helyszínek közül, mert szakmai megfontolás áll a döntés mögött, hanem vélhetően azért, mert a területen a „Fidesz körüli oligarchák” valamilyen ingatlanberuházást terveznek és annak útjában állna, ha a terület világörökségi védelmet élvezne – fogalmazott.

Elfogadhatatlan, ha az örökségvédelem szempontjait sutba dobva jelentős beruházásokat terveznek azon a területen, ahol a római kori Hadrianus-palota is található – szögezte le a politikus. A Párbeszéd minden eszközzel harcolni fog az ellen, hogy „politika körüli befektetők” tönkre tegyék a Hajógyári-szigetet – jelentette ki.

Szabó Tímea, a Párbeszéd frakcióvezetője azt mondta, hogy amikor a miniszterelnök egy indoklás nélküli rendeletben tesz valamit, az nem sok jót jelent az ország és az emberek számára. A politikus hozzátette, Orbán Viktor csak ellenzékben harcolt az Óbudai-szigetért, mert amióta a Fidesz megint kormányra került, csak a pénz, csak a „rablás, a lenyúlás volt a fontos”.

Egy Hajógyári-szigeti beruházásnak végzetes következményei lennének a III. kerületi lakosokra nézve – mondta. A megemelkedő forgalom miatt nem lehet majd közlekedni, miközben még a jelenleginél is rosszabb lesz a légszennyezettségi helyzet – közölte.

Béres András, a Párbeszéd óbudai képviselője azt hangsúlyozta, hogy a döntéshozók az „emberek háta mögött, titokban szervezik ezt az ingatlanmutyit”. A környezet elpusztítása ellen tiltakozó politikus arra is felhívta a figyelmet, hogy a szigetre azért sem szabad építkezni, mert a terület ki van téve az árvízveszélynek.