Szájer József fideszes európai parlamenti (EP) képviselő szerint a kvótanépszavazással és a tervezett alaptörvény-módosítással Magyarország eséllyel indul a kötelező betelepítési kvóták elleni hosszú küzdelemben.

A politikus hétfői budapesti sajtótájékoztatóján – miután az Országgyűlés megkezdte az alkotmánymódosítási javaslat vitáját – azt mondta: Magyarország küzd, és az alaptörvény-módosítás ennek feltételeit erősíti, de ami igazán javítja a magyar pozíciókat, az az október 2-ai kvótanépszavazás eredménye.

A referendummal létrejött egy új egység Magyarországon, és már mindenki tud Európában a népszavazásról, amelynek ténye jelentős mértékben alakítja az európai közgondolkodást.

A Ház előtt fekvő alkotmánymódosítási javaslatról Szájer József azt mondta: az előterjesztés egyértelműen rögzíti az alkotmányos identitás fogalmát, vagyis azt a kört, amelyen belül Magyarország ragaszkodik a nemzeti szuverenitásához. A nemzetállamok és az európai uniós intézmények között folyó „meccsben” ez egy jelentős fegyvertény – jelentette ki.

Az EP-képviselő kiemelte: a módosítás után az alkotmány azt is világosan rögzíti majd, hogy tilos idegen népesség tömeges betelepítése Magyarországra.

„Magyarország egy olyan garanciát szeretne az alkotmánymódosítás révén biztosítani, amely kifelé is látszik”, vagyis amikor az EU intézményei döntenek, legyenek tisztában azzal, hogy adott esetben ütközhetnek a magyar alaptörvénnyel, amivel kapcsolatban „készek vagyunk a csatákat megvívni” – fogalmazott Szájer József.

MTI