Szakértő kirendelését kéri a bombagyáros férfi ügyvédje annak kiderítésére, hogy egyáltalán működőképesek voltak-e azok a lövedékek, amelyeket megtaláltak Tölgyesi Krisztiánnál csütörtök este a Nyugat téren. Novozánszky Ilona az MR1-Kossuth Rádiónak elmondta, védence állítása szerint a bombák másfél éve, a 2006-os őszi események után készültek, álláspontjuk szerint kétséges, hogy valóban képesek lettek volna a pusztításra.

Az ügyvéd hozzátette: védencének az az álláspontja, hogy ezek a készülékek már azt a hatást nem tudják kifejteni, amit kifejthettek volna új korukban, mert a tárolás során a vezetékek megrozsdásodtak és a távirányító sem volt olyan állapotban, hogy a szerkezetre szerelt vevőkészülék a jelet venni tudta volna.

A lövedékek készítéséhez a rajzokat az internetről másolta le a 33 éves férfi. Ezek az oldalak bárki számára hozzáférhetőek – tette hozzá az ügyvéd, aki úgy tudja, korábban – egyelőre nem tudni milyen célból – egyenként használta fel a lövedékeket.

Hogy Tölgyesi miért rakta autójába ezeket az eszközöket, arra egyelőre nem adott választ.

Novozánszky Ilona úgy véli, ha a bombák valóban veszélyesek lettek volna, a rendőrség nem hagyja Tölgyesit fél napig sétálni a városban. Nem este, hanem már korábban lecsaptak volna rá. A férfi állítása szerint egyébként senkivel nem volt kapcsolatban, sem szülei, sem felesége nem tudott arról, hogy házi készítésű bombákat állított elő. Egyelőre annyit ismert csak el, hogy ő tette be az autóba a szerkezeteket. A korábban válogatott cselgáncsozó Tölgyesit tegnap délelőtt helyezték előzetes letartóztatásba. A Nemzeti Nyomozóiroda robbanóanyaggal való visszaéléssel gyanúsítja.

(MR)