Mint mondta, az ülésen konkrét kérdésként került szóba, hogy milyen jogi kérdéseket vet fel, ha egy miniszterelnök eltitkolja az ország valódi költségvetési helyzetét részben a nyilvánosság, részben az döntéshozók, azaz a parlamenti képviselők elől.

Hozzátette: az alkotmányügyi bizottság szakértőjének azt a kérdést is feltették, hogy az új alaptörvényből fakad-e jogalkotási feladat ezen a területen. Cser-Palkovics András szerint ez lehet polgári és büntetőjogot érintő változtatási lehetőség is.

A fideszes politikus azt mondta, a szakértői vélemény másfél- két hét alatt készül el, és remélik, hogy november végéig le is tudják zárni az albizottság munkáját.

A 2002-2010 közötti államadósság-növekedés miatti esetleges jogi felelősséget vizsgáló parlamenti albizottság október elején alakult meg az Országgyűlés alkotmányügyi bizottságának döntése alapján. A testületet erre a számvevőszéki és költségvetési bizottságnak az államadósság-növekedés okait vizsgáló albizottsága kérte fel július végi jelentésében.

(MTI)