Olyan vezetőknek kell irányítaniuk a közmédiumokat, akiket felelősségre lehet vonni – mondta az MR1-Kossuth Rádió 180 perc című műsorában a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság és a Médiatanács elnöke. Szalai Annamária megerősítette, hogy ezeknek a vezetőknek a jelölése két-három héten belül megtörténik, és szerinte november elején, november közepén lehet új vezetője a Magyar Televíziónak, a Duna Televíziónak, a Magyar Rádiónak és a távirati irodának. Az intézmények szakmai önállósága megmarad – hangsúlyozta a médiatanács elnöke, aki azt ígérte, hogy kiszámítható, hosszú távra tervezhető normatív finanszírozása lesz az intézményeknek.

Az ellenzéki kritikák egyebek közt a Médiatanács tagjainak kilenc évre történő kinevezését tartják elfogadhatatlannak, és hiányosnak vélik a tagok szakmai képzettségét is. Szalai Annamária azt mondta, az ellenzéknek nálunk és Európában is gyakran az a véleménye, hogy indokolt a ciklusokon átnyúló kinevezés, mert ez biztosítja a függetlenséget és a stabilitást. Az európai joggyakorlatban és nálunk sem ismeretlen az ilyen hosszú megbízatás – tette hozzá. Ami a szakmaiságot illeti: szerinte megfelelő szakemberek kerültek a tanácsba.

Szalai Annamária arról is beszélt, hogy az intézményrendszer infrastrukturálisan és morálisan nagyon lepusztult, egyértelművé vált, hogy a struktúra mára alkalmatlan. Mint mondta, a közszolgálati intézményeket eddig mintegy 150 ember felügyelte, de senkinek sem volt felelőssége. Az intézményekben tarthatatlan állapotok alakultak ki, több intézménynek hosszú ideig nem volt – vagy most sincs – vezetője. A korábbi rendszerben a fékek és ellensúlyok rendszere nem kiegyensúlyozott, hanem „lerántotta az intézményeket a múltba” – mondta.

Hogy miért nem pályáztatással kerülnek a vezetők a közszolgálati intézmények élére, erre a kérdésre Szalai Annamária azt válaszolta: nem a pályáztatás az egyedüli forma, Franciaországban is kinevezik ezeket a vezetőket. A megbízatások nem határozott időre szólnak, tehát vissza lehet hívni a vezérigazgatókat.

Részletek az MR1-Kossuth Rádió oldalán.