Fotó: MTI, archív
Fotó: MTI, archív
Hirdetés

A szocialisták leköszönő EP-képviselője két hete már komoly vihart kavart az MSZP tagjainak írott levelével, amelyben Tóth Bertalant és Ujhelyi Istvánt tette felelőssé az MSZP történelmi felelősségéért. Szombati keltezésű újabb levelében, amely két forrásból is eljutott az atv.hu-hoz, Szanyi „összefoglaló értékelést” ad az MSZP EP-kudarcáról – mint írja: csak olyan mozzanatokra kitérve, amelyeket megfelelő fórumokon szóvá tett a kampány során.

A kevéssé ismert pártelnök

Szanyi Tibor a sótlan szoci pártelnök EP-listavezetőségéről is írt levelében. „Amikor megkérdeztem az elnököt, hogy mi indokolja önmaga önkényes előretolását, a válasza az volt, hogy így akar magának »mozgásteret« teremteni (jelentsen ez bármit is). Szóval a listavezetőnk egy mandátumot valójában nem akaró, a közvélemény részéről kevéssé ismert politikusunk lett, aki egy »Jolly Joker«-ként fogta fel az első helyet. A választópolgár számára nem is lett vonzó ez a képlet” – írta Szanyi kapitány.

Bangóné „kommunikációs atombombája”

Szanyi Tibor az atv.hu beszámolója alapján „kommunikációs atombombának” nevezte Bangóné Borbély Ildikó patkányozását, aki súlyos hibának tartja, hogy „Kínából (!) egy hét távollét után (!) éppen hazaérkező listavezetőnk, illetve kampányfőnökünk erre még rá is szórt néhány lapáttal a »patkánykormány« fogalmának bevetésével, amit egy nap után – zavaros magyarázkodás közepette – vissza is vontak”.

„Ezzel az akciósorral kivégeztük a »Haza. Szeretet. Európa.« szlogenünket, hiszen Magyarországhoz méltatlan, a szeretettől roppant távol álló és az európai vezető jelöltünk Frans Timmermans által épp párhuzamosan elítélt megoldásba bonyolódtunk” – értékelt.

A saját egójával törődő kampányfőnök

Szanyinak lesújtó a véleménye Ujhelyi István kampányfőnöki teljesítményéről is. „Valószínűleg másként alakult volna sok minden, ha a kampányfőnökünk koncentráltan a pártunk műveleteit irányította volna, minthogy ehelyett egyféle vezéraktivistaként lényegében a saját egójával és PR-jával foglalkozott”. Szanyi Tibor kitért a saját felelősségére is: „nem vertem eléggé az asztalt, illetve az illetékesek fejét, igaz abból a megfontolásból, hogy fenn akartam tartani a »kampány idején (!) legfegyelmezetebb katona« jeligéjű magatartásomat”.

Ráadásul – tette hozzá az MSZP alelnöke – óriási probléma, hogy „ennek a förtelmes kudarcnak az egyik (ha nem a) legfőbb felelősét mégis felszereltük az egyetlen EP-mandátumunk 5 évre szóló birtoklásával”. „Szerintem aligha gondolkozhat értelmes jövőben az a párt, amelyik a legnagyobb bukása arcát teszi európai arcává” – értékelte ezt Szanyi Tibor.

Arra a kérdésre, hogy „személyes sértettsége” vezeti-e, amikor megfogalmazza elemzését, Szanyi Tibor úgy válaszol: „Igen és nem! Leginkább azt sajnálom, hogy a pártunkkal történt gyalázatot benyeltük.”

„A következmény nélküliség és a bénult reakcióképtelenség ugyanis minden választópolgár tudatalattijában azt rögzíti, hogy ha ránk szavaz, vele se fog történni semmi jó, s ebben sajnos akár igaza is lehet.”