Szanyi kapitány egy japán háborús film átiratával kampányol az interneten. A filmben a szocialisták kamikaze katonaként arra koncentrálnak, hogy megvédjék „Újlipóciát” a Borsodot már elfoglaló átszavazó betolakodókkal szemben. A csatahajó legénysége az árpádsávosok mellett Orbán Viktort is tűz alá veszi, és Tarlós Istvánnak is szánnak egy lövedéket. A film készítői szerint a Fidesz első fordulós győzelmére a „vörös nehéztüzérség válaszol”, de üzennek a Lehet Más a Politika tagjainak is: „Sunyi LMP-s torpedó jobbról… Ők csinálnak ki minket!(…) K*be Schiffer!„ – olvasható a videó feliratában.

Szanyi Tibor, aki a napokban a lakóhelyüktől távol, a XIII. kerületben szavazókat okolta az első fordulón elszenvedett vereségéért – azt állítja – a filmet nem ő, hanem az egyik radikális baloldali értelmiségi szervezet, a Demokratikus Hálózat munkatársai töltötték fel az internetre. „Az, hogy egy szervezet adott esetben az én kampányomat segíti, az nem azt jelenti, hogy az az én kampánystábom. Az én kampányomat sok szervezet segíti, de ezeknek a szervezeteknek a munkájára nekem ráhatásom, autoritásom nincs. Ha a bélyeggyűjtők egyesülete támogat engem, de a bélyeggyűjtők egyesületének elnöke rajzol egy falfirkát – ahhoz nekem közöm nincs” – mondta az MSZP-s képviselőjelölt.

A kampányfilm ellenére az MSZP továbbra is bízik abban, hogy az LMP példát vesz róluk, és visszalépteti jelöltjeit a szocialisták javára. Lendvai Ildikó döntését több párttag és vezető azonban hibának tartja. Sajtóhírek szerint a négy fővárosi jelölt visszaléptetését Hiller István volt pártelnök, Molnár Csaba megyei elnök, Ficsor Ádám volt titokminiszter és Ujhelyi István elnökségi tag is ellenezte.

Alapszervezeti szinten sokan háborognak, csalódottak, nyilatkozni azonban nem akarnak. „A lépés nem az MSZP-ről és nem az LMP-ről szól, hanem Orbán Viktor túlhatalmának megakadályozásáról. A Magyar Szocialista Párt legitim testületei döntöttek, és a párt minden tagja e szerint fog eljárni” – fogalmazott Nyakó István MSZP-s szóvivő.

Ha belviszály nincs is, a párt vezetése nem egységes – a visszalépésekről szóló javaslat nem kapott nagyarányú többséget a pártelnökség ülésén, és a 10 tagú választási bizottságban is négyen szavaztak ellene. A Táncsics Alapítvány tulajdonában lévő kapcsolat.hu internetes portálon az MSZP vezetését teszik felelőssé a súlyos választási vereségért, és Gyurcsány Ferenc visszahívását követelik.

(hírTV)