A budapesti 19. számú egyéni választókerületben – Angyalföldön – a szocialista Szanyi Tibor 36,79 százalékot szerezve második helyen végzett a Fidesz–KDNP-s Szalay Péter (38,33 százalék) mögött, a kettejük közti különbség 429 szavazat. Harmadik helyen egyébként az LMP-s Tordai Bence zárt (13,32 százalék), negyedikként Kovács Bertalan Tamás (Jobbik – 7,98 százalék), ötödikként Tarján András (MDF–SZDSZ – 3,58 százalék) „ért célba”.

Az angyalföl.blog.hu-ra felkerült hangfelvétel szerint még az ünnepek előtt kampánystábja előtt maga Szanyi Tibor beszélt arról, hogy az ország minden részéből minél több MSZP-re szavazó jelentkezzen át az ő választókerületébe. A szabályok szerint erre egészen 9-én 16 óráig meg is volt a lehetőség, tehát Szanyiéknak legalább egy hetük volt erre a toborzásra.

Szanyi felvetését szó szerinti leiratban is közli a blog: „Mindenkit, akit csak ismerünk nem csak szavazásra kell buzdítanunk … hanem azt kell mondani mindenkinek, hogy szóljon a testvérének, a rokonának, a barátainak, hogy még Budapesten belül is, hogyha teheti kérje át magát a XIII. kerületbe, feltéve, hogy MSZP szavazóról beszélünk. Annyit kell mondani, hogy aki teheti ne Zuglóban, ne Ferencvárosban, ne Karcagon, ne Zalaegerszegen, hanem a XIII. kerületben szavazzon, főleg ha megbízható ismerősről van szó. Tehát nem általában szólógatunk, hanem akiről feltételezzük, hogy van az ismeretségi körében szintén baloldali szavazó.„

Mint ismert, az első forduló után, a szoros eredményeket magyarázva Szanyi betolakodóknak nevezte azokat a szavazókat, akik átjelentkeztek a fővárosi 19-es szavazókörbe. A szocialista jelölt többek között őket okolja azért, hogy az összesítésben 429 szavazattal kapott többet a fideszes jelölt. A választási törvénnyel való visszaélés, választási csalás történt – mondta Szanyi Tibor az ATV kedd esti műsorában. A 13. kerület egyik szocialista jelöltje szerint nem véletlen, hogy pont ebben a kerületben – ahol mindig szocialista jelölt vezetett – jelent meg ennyi igazolással szavazó. Szerinte direkt rászervezés történt. Szanyi Tibor elmondta: a Jobbik az európai parlamenti választásokon tartotta az igazolással szavazás szervezett főpróbáját, amikor az interneten toborozta a diákokat, hogy szavazzanak Budapesten, meghatározott kerületben. A folyamatot pedig a Fidesz is folytatta – mondta Szanyi Tibor. Szanyi azt állította a műsorban, bizonyítékai is vannak arra, hogy szervezett csalás történt, de szerinte ezeket a bizonyítékokat lehetetlen felhasználni. A politikus azt is kijelentette: tudomása van arról is, hogy sokan, főleg idősebb emberek, nem is mertek elmenni a szavazóhelyiségig, mert megijedtek a sorban álló sok fiataltól. A szocialista képviselőjelölt „betolakodóknak” nevezte mindazokat, akik igazolással szavaztak a körzetében. „Direkt erre a fél napra jöttek Budapestre, ebbe a választókerületbe, hogy itt belerondítsanak a helyiek életébe” – hangoztatta az MSZP-s jelölt. Szanyi szerint „ez a rendszer nem arra való, hogy visszaéljenek vele, hogy oda szervezzünk embereket. Ez morálisan az én értékítéletem szerint mérhetetlenül gusztustalan dolog volt”.

(MNO)