A közgazdasági és jogi végzettségű Szarvas Ferenc 2000 óta vezeti az Államadósság Kezelő Központot, korábban a MALÉV elnöke, valamint több magyarországi bank vezetője és az ÁPV Rt. vezérigazgató-helyettese is volt. Tapasztalatai alkalmassá teszik arra, hogy az új közösségi közlekedéspolitikai koncepció részeként a MÁV szerkezeti átalakításával kapcsolatos szakmai-társadalmi vita lefolytatását, majd az új stratégia végrehajtását irányítsa. Utódlásáról az ÁKK élén a nemzetgazdasági miniszter gondoskodik.

A nemzeti fejlesztési miniszter az utasok jobb kiszolgálását, a vasúttársaság működésének ésszerűsítését, hatékonyabbá tételét, a vasút és a vasutasok társadalmi megbecsültségének helyreállítását várja az új vezetőtől. Fellegi Tamás megköszönte a távozó Andrási Miklós eddigi munkáját.

A stratégiai nagyvállalatok közé tartozó vasúttársaságnál megmarad, de változó személyi összetételben működik tovább az Igazgatóság. A MÁV Zrt. Igazgatóságát és Felügyelő Bizottságát július 31-i hatállyal visszahívja, e vezető testületek új tagjait augusztusig nevezi ki a miniszter.