Szász Jenő hozzátette: „ezért hogyha elkészül a Nemzetstratégiai Intézet programja, azt valahogy úgy szeretnénk hívni, hogy a Kárpát-haza programja”.

A Nemzetstratégiai Kutatóintézet elnöke hiánypótló intézménynek nevezte a kormány tavaly decemberi döntése nyomán – Orbán Viktor miniszterelnök kezdeményezésére – felállított, általa vezetett intézetet, amit szerinte már 1990-ben létre kellett volna hozni.

Az intézet küldetéseként fogalmazta meg, hogy a 21. század modern körülményei között újra definiálják „a magyar jövő lehetséges határait”, s megtöltsék tartalommal. Meggyőződése – mondta, hogy ebben óriási feladatuk van a Magyar Ifjúsági Konferencia tagjainak. Azt kérte: „ezt a fajta küldetést erősítsék meg saját magukban, és ezt a fajta bíztatást adják tovább fiatalabb tásaiknak”.

Szávai Ferenc, a rendezvénynek otthont adó egyetem rektora köszöntőjében az Európai Unióhoz való csatlakozástól várt reményekről szólva azt mondta, „fölsejlett, hogy ez a lehetőség arra, hogy elfelejtsük a Trianon szindrómát, ez a lehetőség arra, hogy méltóképpen támogassuk valóban azokat, akik nem Magyarország jelenlegi területén élnek, és méltóképpen tudjuk őket, értékeiket támogatni”. A rektor azt mondta: bízik abban, hogy e rendezvény kapcsán, melyre tíz országból érkeztek résztvevők, a figyelem még inkább ráirányul a határon túli fiatalokra.

Kiss Norbert, az Emberi Erőforrások Minisztériumának ifjúságért és sportkapcsolatokért felelős helyettes államtitkára szerint „a nemzetnek a határa az addig ér, amíg az embernek a szíve ellát”, és ilyen értelemben az egész világon szétszóródott magyarság „egy nagy határon belül van, és ez a határ valójában nem létezik.”

A helyettes államtitkár arra kérte a fiatalokat, hogy családban gondolkodjanak. „Csak akkor lesznek a Kaposvári Egyetemen újabb és újabb növendékek, ha a magyar fiatalok családban gondolkodnak, csak akkor lesz nemzetstratégiával foglalkozó kutatóintézet, ha lesz nemzet, és lesznek benne fiatalok” – fogalmazott Kiss Norbert.

A MIK résztvevői a vasárnap faültetéssel záruló rendezvényen előbb munkacsoportokban vitatják meg a fiatalokat érintő kérdéseket, az együttműködés lehetőségeit, végül egy plenáris ülésen összegzik az elhangzottakat és elfogadnak egy zárónyilatkozatot.

A Magyar Ifjúsági Konferenciát (MIK) magyarországi és határon túli fiatalok és szervezeteik képviselői 1999-ben hozták létre a Magyar Kormány kezdeményezésére. A MIK a magyarországi és a határon túli magyar fiatalok és szervezeteik fóruma, ahol képviselőik azonos alapértékek mentén gondolkodnak együtt, megismerhetik és megvitathatják terveiket, megoszthatják gondjaikat, és együttműködve valósítják meg közös elképzeléseiket. A MIK célja, hogy minél több magyar fiatal számára nyíljon lehetőség határokon átnyúló programokon, rendezvényeken való részvételre, elősegítvén a magyar ifjúság testi, szellemi, erkölcsi fejlődését.

(MTI)