Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt
Hirdetés

A Nézőpont Intézet szavazatátszámító elemzése alapján, ha múlt vasárnap országgyűlési választást tartottak volna Magyarországon, a kormánypártok csaknem kétharmados többséget szereztek volna (a kétharmadhoz szükséges 133-ból 129 mandátumot). Így minden legitimációs alapja megvan a Fidesz-KDNP-nek, hogy az országgyűlési kétharmados többségét használja a jövőben is, ha valamilyen ügyben szükségesnek tartja – állapították meg.

A vasárnapi választások eredményét egy országgyűlési voksolás eredményének megfeleltető elemzés módszertanának részletes ismertetése mellett közölték: a szavazóköri eredmények átsorolása alapján kiszámítható, hogy a Fidesz-KDNP jelöltjei egy „most vasárnapi” országgyűlési választáson 78 egyéni választókerületben győztek volna.

Egyes megyékben – Bács-Kiskun, Békés, Győr-Moson-Sopron, Hajdú-Bihar, Heves, Jász-Nagykun-Szolnok, Nógrád, Somogy, Tolna, Vas és Zala – az összes választókerületben kormánypárti győzelem kalkulálható – írták.

Ugyanakkor a fővárosban az önkormányzati választási adatok átszámításával a kormánypártok egyetlen választókerületi győzelmet sem tudtak volna aratni – írták.

Mint részletezték, az ellenzék 28 mandátumhoz jutott volna a 106 választókerületből, azaz tizenhárommal több győzelemnek örülhettek volna, mint 2018 áprilisában.

„Baranyában 4-ből 2, Borsodban 6-ból 2, Budapesten mind a 18, Csongrádon és Fejér megyében 4-ből 1, Komárom-Esztergomban 3-ból 1, Pest megyében 12-ből 2 és Szabolcs-Szatmár Bereg megyében 6-ból 1 egyéni választókerületet tudott volna csupán megnyerni a teljes szivárványkoalíció” – ismertette az elemzés.

A Nézőpont Intézet kitért arra is, hogy a Fidesz-KDNP a pártlistákra leadott szavazatok 53,29 százalékát szerezte volna meg, az ellenzéki összefogást alkotó pártok pedig 41,9 százalékát.

A közvetlen listás eredményhez hozzá kell még számolni az összesen 228 ezerre becsült külhoni magyar szavazatot, valamint a töredékszavazatokat. A Fidesz-KDNP 1,017 millió, az ellenzéki szövetség 1,155 millió ilyen töredékszavazatot tudott volna most vasárnap szerezni a modellszámítás alapján. A törvény által előírt mandátumkiosztási formulával „a kormánypárt tehát összesen 51, míg az ellenzék 42 mandátumot szerezhetett volna meg” – olvasható a tájékoztatóban.

„Így a vasárnapi eredmény nem korlátozza és nem is korlátozhatja a kormányzó és alkotmányozó többséget a következő két és fél év parlamenti munkájában” – hívta fel a figyelmet a Nézőpont Intézet, amely szerint a legitim alkotmányozó többségre még sok kérdésben lehet szüksége a kormánypárti szövetségnek.

Ezek között a multikulturális és a liberális társadalomképpel szemben keresztény kultúra védelmét, az illegális bevándorlás alkotmányos korlátozását, valamint „az újabb és újabb uniós betelepítési kísérleteket” és a szuverenitás védelmét említi a Nézőpont Intézet elemzése.