Az elmúlt száz évben megduplázódott, mintegy kétmillió hektárra nőtt a magyarországi erdők területe. Az erdőtörvény tavaly év végi módosításának köszönhetően a gyarapodás a jövőben is folytatódhat. Az erdőgazdálkodásnak kiemelt szerepe van a vidékfejlesztésben, a vidéki lakosság megőrzésében és a foglalkoztatásában. Az állami erdőterületek nagysága ma már meghaladja az egymillió hektárt (ez a teljes hazai terület 56,13 százaléka), az állomány az elmúlt években csaknem hatezer hektárral növekedett. Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter hangsúlyozta, hiába próbálja a Jobbik a nemzeti erdővagyon kiárusításával borzolni a kedélyeket, a kormány nem tervez ilyen lépést.

Grafikon: MTI

Bár hazánk erdőterülete folyamatosan nő, a világé egyre fogy, még annak ellenére is, hogy az elmúlt 25 évben felére csökkent az erdőirtások mértéke. 1990-től napjainkig egy a Dél-afrikai Köztársaság területével megegyező nagyságú erdőterület tűnt el a Föld felszínéről. Az ok egyértelműen a növekvő népesség, valamint az ebből adódó élelmiszerigény növekedése és a mezőgazdasági területek gyarapodása. Szerencsére egyre kevesebb azon országok száma, amelyeket hidegen hagy az erdőirtás globális problémája, ennek következtében egyre több erdőterület kerül védelem alá, és folyamatosan javulnak az erdőgazdálkodási módszerek is.

A tavasz beköszöntével ugyanakkor ugrásszerűen megnő a szabadtéri tüzek száma, a száraz időben könnyen meggyulladhat az avar, amely a természeti értékek mellett sokszor a lakott területeket is veszélyezteti. Magyarországon az idén már 1463 szabadtéri tűzhöz riasztották a tűzoltókat. Az esetek kivétel nélkül emberi gondatlanságra vezethetők vissza. Az ország területén továbbra is általános tűzgyújtási tilalom van érvényben. Ebben az időszakban az erdők és fásítások, valamint azok határától számított kétszáz méteren belüli külterületi ingatlanok estében tilos a tűzgyújtás, az égetés a kijelölt tűzrakó helyeken, valamint a közút és vasút menti fásításokban. Az aktuális erdőtűzveszélyről, az égetés szabályairól, a biztonságos tűzrakás fortélyairól, valamint az elrendelt tűzgyújtási tilalomról a www.erdotuz.hu weboldalon olvashatók információk.