A tájékoztatás szerint a lakosság 85 százaléka értesült a Magyar Szolidaritás Mozgalom szeptember 29-i Budapesti demonstrációjáról és arról is halott, hogy a tüntetésen ledöntöttek egy Orbán Viktor miniszterelnököt ábrázoló szobrot.

A válaszadók ugyancsak 85 százaléka nyilatkozott úgy, hogy a demonstráción történtek túlmennek a jó ízlés határain és csupán 15 százaléknyi megkérdezett nem értett egyet ezzel. A többiek nem válaszoltak.

A Századvég arra is kíváncsi volt, hogy az emberek szélsőségesnek tartják-e a demonstráción tanúsított politikai magatartást. A megkérdezettek 77 százaléka nyilatkozott úgy, hogy inkább szélsőségesek tartja a megnyilvánulásokat és csupán 20 százalék szerint nem volt szélsőséges a demonstráció. Három százalék pedig nem tudja.

A történtek kapcsán a megkérdezettek 46 százalékának romlott a véleménye Bajnai Gordonról az Együtt-PM szövetség vezetőjéről, a válaszadók 45 százalékának viszont nem változott. Ugyanakkor 3 százaléknyi válaszadó körében pedig javult a politikus megítélése – derül ki az adatokból.

A Századvég a telefonos kérdőíves közvélemény-kutatást 013. szeptember 30-án és október 1-jén végezte, amelynek során 500 véletlenszerűen kiválasztott felnőtt korú személyt kérdezett meg CATI-módszerrel. Az elemzésben közölt adatok legfeljebb plusz-mínusz 4,4 százalékponttal térhetnek el a mintavételből fakadóan attól az eredménytől, amit az ország összes felnőtt lakosának megkérdezése eredményezett volna – közölte a kutatóintézet.

(MTI)