A választók mindössze öt százaléka gondolja úgy, hogy jól mennek az ország dolgai – derül ki a derül ki a Századvég-Forsense hétfőn nyilvánosságra hozott felméréséből. A két nagy párt támogatottsága közötti különbség nem változott érdemben a szeptemberi adathoz képest.

A teljes lakosság körében a Fidesz októberi támogatottsága 2, az MSZP-é 3 százalékponttal alacsonyabb a friss adatok szerint szeptemberhez képest. A többi parlamenti párt támogatottsága nem változott: az összes megkérdezett 4 százaléka szavazna az MDF-re, 2 százalékuk az SZDSZ-re. Nincs 1 százalék azok aránya, akik a KDNP-re vagy a Jobbikra adnák voksukat. A megkérdezettek 48 százaléka nem tudott vagy nem akart válaszolni a közvéleménykutatóknak ebben a kérdéskörben.

A biztos szavazók között a Fidesz támogatottsága 38, az MSZP-é 20, az MDF-é 3, az SZDSZ-é 2 százalékos. Nem tudott vagy nem akart válaszolni a megkérdezett biztos választók 36 százaléka.

A válaszolók 31 százaléka mind a kormány, mind az ellenzék munkájával elégedetlen volt. A felmérés készítői megkérdezték azt is, hogy Gyurcsány Ferenc vagy Orbán Viktor alkalmasabb-e szerintük kormányfőnek. Az eredményekből kiderült, hogy a válaszolók 37 százaléka Orbán Viktort tartja alkalmasabbnak miniszterelnöknek, 31 százalékuk pedig Gyurcsány Ferencet. Negyedük egyikőjüket sem.

A megkérdezettek mindössze 5 százaléka mondta azt, hogy jól vagy kifejezetten jól mennek az ország dolgai. Tíz emberből 6 válaszolta azt, hogy az elmúlt egy évben romlott Magyarország gazdasági helyzete, 15 százalékuk tapasztalt csak javulást.

A Századvég-Forsense munkatársai október 12-e és 26-a között készítették a felmérést, ezer felnőtt véleményét kérték ki a pártokról, azon belül a politikai elitről és a lakosság általános körérzetéről. A hibahatár plusz/mínusz 3,1 százalékos.

(hirtv.hu)