Fotó: MTI
Hirdetés

Az 1919 óta üzemelő, műemlékvédelem alatt álló Palatinus a főváros első szabadtéri fürdője. A strandot, amelynek eredetileg homokos partja volt, egyes vélemények szerint a margitszigeti platánfák után nevezték el, ám valószínűbb, hogy az elnevezés a sziget egykori nádori magánbirtok jellegére emlékeztet, a palatinus ugyanis magyarul nádort jelent.

A Margitsziget központi részén található, a köznyelvben Palaként emlegetett strandfürdőt az elmúlt száz évben többször is modernizálták. A négy bel- és a kilenc kültéri medencét a Margitsziget termálkútjai látják el vízzel. A föld mélyéről feltörő gyógyvíz enyhíti az ízületi betegségek okozta panaszokat, a termálvizet gerincdeformáció, porckorongsérv és a csontrendszer mészhiányos állapota kezelésére is ajánlják.

A Palatinus strandfürdő azonban nem csak a gyógyulni vágyókat várja. Az aktív kikapcsolódást kedvelő látogatók szórakoztatásáról sodrófolyosó, buzgár, vízsugármasszázs, nyakzuhany, valamint látványszökőkutak gondoskodnak az egybefüggő vízfelületet alkotó kültéri úszó-, élmény- és strandmedencében. Különleges attrakcióval szolgálnak az időmérővel felszerelt óriás- és a multimédiás csúszdák is. Utóbbiakon suhanva zenehallgatás közben fényjátékban is gyönyörködhetnek a fürdőzők. A strand tengerparti hangulatot árasztó hullámmedencéjében már több alkalommal rendeztek szörfversenyt is.

A 2017-ben téli használatra is alkalmassá tett strandfürdő területén korcsoportok szerint kialakított játékblokkokkal, játszóvárral, vizes terepasztallal, gumiburkolatos lábteniszpályával, valamint kültéri fitneszparkkal, röplabdapályával, focipályákkal, pingpong­asztalokkal és szaunákkal is várják a vendégeket.

Czinege Szilvia, a Budapest Gyógyfürdői és Hévizei Zrt. értékesítési és marketingigazgatója tájékoztatása szerint a júniusban tartott századik születésnapon hosszú évtizedekre visszamenőleg sikerült megdönteni a napi vendégrekordot. A főváros legkedveltebb strandja tavaly több mint 355 ezer látogatót fogadott.

–  A Janáky István Ybl-díjas építész tervei alapján készült, Bauhaus-stílusú főépület és a park képzőművészeti alkotásai nagyban növelik a strand egyedi esztétikumát. A nyitott, oszlopos előcsarnok falán Pekáry István Munkácsy-díjas festőművész kilencven négyzetméter felületű szekkója fogadja a látogatókat, amely a csodaszarvas-legenda motívumát, Hunor és Magor leányrablását ábrázolja. Az 1945 után elpusztult, majd 2017-ben archív fotók alapján rekonstruált művel Budapest visszakapta egyik legmonumentálisabb és leggazdagabb köztéri falképét: most derűt és békességet sugározva hívogatja a vendégeket az immár egész évben nyitva tartó fürdőbe – meséli a marketingigazgató.

A Palatinus a 2013-as felújítás óta már szerepelt a világ legjobb nyitott medencés strandjai között a tekintélyes brit napilap, a The Guardian felmérése alapján.

A TripAdvisor online utazási oldal felhasználóinak értékelésében a Palatinus strandfürdőt megelőző víziparkok mindegyike nagy múltú tengerparti nyaralóövezetben található. A dobogó harmadik fokán Rossano (Olaszország) egyik strandja áll, a rangsor második helyezettje rodoszi (Görögország). Európa legjobb víziparkja a tenerifei (Spanyolország), thai témájú Siam Park lett, amely nemcsak a kontinens, hanem a világ legnépszerűbb szabadtéri strandja is az internetes szavazatok alapján. A Palatinus után térségünkből egy bukaresti, egy litvániai és egy bolgár tengerparti élményfürdő is bekerült a kontinens tíz legjobbja közé.