A Központi Nyomozó Főügyészség szóvivője megerősítette, hogy az erzsébetvárosi ingatlanügyek miatt tegnap őrizetbe vették a kerületi önkormányzat pénzügyi bizottságának elnökét is, ma pedig kezdeményezik előzetes letartóztatását. Kardos Pétert csalással, közokirat hamisítással és hivatali visszaéléssel gyanúsítják. Fazekas Géza szóvivő a Magyar Rádiónak elmondta: a gyanú szerint az elnök 95 millió forint kárt okozott az önkormányzatnak egy kerületi ingatlan áron aluli megvételével.

Kardos Péter 2002-2003-ban önkormányzati képviselőként együttműködött azzal a vállalkozóval, aki a VII. kerületben más ingatlanok vásárlása kapcsán is gyanúsítottként szerepel az ügyben. Közös céget hoztak létre, ebbe a barátnőiket strómanként helyezték el, és ennek a cégnek a felhasználásával tettek vételi ajánlatot az önkormányzatnak. Az értékbecslés és a szerződéskötés is mélyen a piaci ár alatt volt.

Az erzsébetvárosi ingatlanügynek eddig kilenc gyanúsítottja van. Közülük Gál György, a gazdasági bizottság elnöke és az ingatlan-értékbecslő már előzetes letartóztatásban van. A gyanú szerint eddig összesen kilenc épület értékesítése történhetett szabálytalanul Erzsébetvárosban, az eddigi adatok szerint az okozott kár 800 millió forint.

A Magyar Demokrata Fórum tegnap kezdeményezte a kerületi képviselőtestület feloszlatását. Mivel ehhez a képviselők egynegyedének támogatása kell, a fórumosok aláírást gyűjtenek.

(MR)