Több kormány közeli cég, köztük Bajnai Gordon két korábbi érdekeltsége is százmilliós összegben kapott megbízást a miniszter által felügyelt Nemzeti Fejlesztési Ügynökségtől. Az uniós közpénzekkel kapcsolatos kommunikációt, hárommilliárd forint értékben, részben ismét olyan cégekre bízták, amelyek a balliberális elithez kötődnek.

Összességében 3,080 milliárd forint közpénzt költ el a kormányzat az Új Magyarország fejlesztési terv uniós forrásaival kapcsolatos kommunikációra. Erre a keretre négy közbeszerzési tendert írtak ki: médiavásárlásra és kreatív munkákra egyet-egyet, kettőt pedig, PR-tevékenységre – utóbbiak közül csak az egyikben hirdettek nyertest.

A médiavásárlásra kiírt, bruttó 1,665 milliárd forintos pályázat nyertese a MindShare Médiaügynökség Kft. Az egyik PR-pályázat 505,2 millió forintot kóstáló forrásain, több kommunikációs cég is osztozhat, többek között a Café Pr Kft. E társaságnak korábban a Kóka János és Bajnai Gordon által fémjelzett Webigen Rt. volt a tulajdonosa, jelenleg pedig résztulajdonosa a 2005-ig Wallis-érdekeltségű Café Reklám Kft.

Ismeretes, Bajnai Gordon önkormányzati miniszter a kormányzati szerepvállalása előtt a Wallis-cégcsoportnak volt a vezetője. A Café Pr jelenlegi tulajdonosai között találhatjuk még a Moana Vagyonkezelő Kft.-t, amely Cselik Tibor érdekeltsége. Cselik Magyar Bálint tárcavezetősége alatt az Oktatási Minisztérium Sulinova Kht.-jének volt az ügyvezetője. A 490 millió forint keretet tartalmazó kreatív tevékenységre kiírt közbeszerzésen négy nyertest hirdettek. Közöttük található a Café Reklám Kft., a Publicis Kft. és a Well Reklámügynökség is.

A Café Reklám a Wallishoz tartozott 2005-ig. A Publicis Kft.-nél pedig, Baráth Péter dolgozott kormányzati megbízása előtt, vezető munkatársként. Baráth Péter Baráth Etele szocialista képviselő fia, jelenleg Gyurcsány Ferenc kabinetjében ténykedik kommunikációs főigazgatóként. A Well Reklámügynökséget a rendszerváltás után alapította Erdős Ákos és számos balliberális újságíró, mint például Mester Ákos, Breuer Tamás, Bölcs István, ugyanakkor a cégadatok alapján már nem vesznek részt a cég működtetésében. Erdős Ákos érdekeltsége vásárolta meg korában Gyurcsány Ferenc Perfekt Rt.-jét.

(MNO)