Schiffer és a Magyarországi Szcientológia Egyház kapcsolata

Dr. Schiffer András ügyvédi irodája (Schiffer és társai ügyvédi iroda) volt évekig (2002 és 2006 között), nem kevés pénzért a Magyarországi Szcientológia Egyház jogi képviselője. Az irodából elsősorban dr. Szikinger István foglalkozott az egyház ügyeivel. Ő képviselte az egyházat a Munkaügyi Főfelügyelőség elleni perekben (mindet megnyerték a szcientológusok). A perekben az egyház vitatta, kétségbe vonta a Munkaügyi Főfelügyelőség bizonyos megállapításait, amelyek azonban a valóságot tükrözték. Nem adták ki az évi rendes szabadságokat, sokkal többet dolgoztatták a munkatársakat a megengedettnél, nem volt túlórapénz, egyoldalú a munkaszerződés, törvénytelen kitételek és megkötések voltak benne – ezek miatt pénzbírságot is kiróttak a szcientológusokra, ám ez nekik nem tetszett. Schifferék az egyházi köntösbe bújtatással mosták ki őket ebből.

Schifferék irodája asszisztált az egyház – emberi jogokat súlyosan sértő – elhallgattatási taktikáihoz is. Több olyan eset is előfordult, hogy az egyház egyik volt munkatársa a Schiffer és Tsai irodájában, az ügyvédek és az egyház képviselői jelenlétében (melyről videofelvétel is készült) írta alá a gyóntatási ülések alapján összeállított (alaposan ki is színezett) bűnlajstromát (így lesz a gyónási titok által védett anyagból zsarolásra alkalmas hivatalos dokumentum), és egy nyilatkozatot, hogy ha beszél az egyház szerint „bizalmas” információkról, akkor alkalmanként x millió forintot fog fizetni. Ez belefért az „ügyvédi etikába” Schiffer András ügyvédi irodájában.

Fontos megemlíteni továbbá, hogy a Humanista Párt (ez mára gyakorlatilag eggyé vált az LMP-vel) egyik fő aktivistája a szcientológiáról írogatott blogjában. Nem véletlenül, ugyanis ő Kopiás Gábornak, a szcientológiai egyház fő lobbistájának fia.

Kopiás Gábortól idézzük:

„kapcsolatok építése!

Feladó: Kopiás Gábor

Org kormánykapcsolati és egyházak közötti ügyek külső munkatárs

Sziasztok!

A vasárnap esti Élet Menetén, a holokauszt (zsidó- és romaüldözés) magyar áldozatainak emléknapján, a megemlékezésen készült a kép. Elöl országos vezetők állnak: miniszterelnök, pártelnök, országgyűlési képviselők, zsidó vezetők. A második sorban balról az első meg én vagyok.

Hogy kerültem a második sorba, abban a társaságban?

A tavalyi részvételem után megkerestük a szervezőket, illően bemutatkoztunk, s idén már meghívást is kaptam a részvételre, mint egy társegyház képviselője. A rendezvényen szóltam a biztonságiaknak, akik megkérdezték honnan jöttem. „A Magyarországi Szcientológia Egyháztól.” – válaszoltam, rámutatva a zakómon a nyolcágú keresztünkre. Átvizsgáltak, és mehettem a második sorba. Ez egy példa arra a társadalmi szolidaritásra, ami a „Mi a Szcientológia?” 335. oldalának tetején így olvasható:

„Minden ember egyenlő jogokkal lett teremtve a fajára, bőrszínére vagy vallási hovatartozására való tekintet nélkül.” A Szcientológia Egyház erőfeszítéseket tesz arra, hogy biztosítsa a szabadságot és az emberi jogokat minden ember részére, továbbá hatékony segítséget nyújt azon kisebbségi csoportok tagjainak, akik a fajuk és a hitük miatt hátrányos megkülönböztetést szenvednek el.

Ha elolvassátok a következő 2-3 oldalt, akkor egész széles választéka jelenik meg azoknak az emberjogi és közösségi segélyprogramoknak, amelyeket szcientológusok kezdeményeztek vagy támogattak, szerte a világban. A 336. oldalról egy példát idézek: „Németországi egyházi önkéntesek zenés estről gondoskodtak az időseknek az öregek otthonában, meleg ruhát, ételt és forró italt adtak a hajléktalanoknak Hannoverben, Stuttgartban és Düsseldorfban.”

Engem már többen megkerestek, hogy segítsek segítséget szerezni a számukra, pl. hátrányos helyzetű roma gyerekeknek, 50-60 év körüli munkanélküliek munkába állításához, szeretet-vendéglátáshoz, (más) egyházi évforduló megünnepléséhez. Azt tapasztalom, hogy akik egyházként tekintenek ránk, azok remélnek szcientológusoktól karitatív segítséget.

Ha úgy érzed, hogy tenni akarsz akár a vallásközi kapcsolatok terén, akár a közösségi segélyprogramok terén, a fiamon, Attilán keresztűl megtalálsz.

ARK,

Kopiás Gábor”

Lassan de biztosan körvonalazódik, hogy milyen lehet az a „más” politika…