A kiskunhalasi közgyűlés költségvetési vitájához a helyi SZDSZ is hozzászólt, de egy „kis” hiba csúszott közlendőjükbe: a képviselőknek kiosztott szabad demokrata javaslathoz véletlenül csatoltak egy háttéranyagot is. A dokumentum egy része lényegében arról szól, hogy a közvagyonban részesedést szerző, 49 százalékot birtokló kisebbségi tulajdonos hogyan tudja kilopni a vagyont. A napvilágra került eset azért is tanulságos, mert az SZDSZ elképzeléseinek megfelelően az állami egészségbiztosítási vagyonnak szintén a 49 százaléka kerül magánbefektetők kezébe, ha megszavazza a törvényjavaslatot a parlament.

Ritka alkalmak egyike, amikor nyilvánosságra kerül olyan dokumentum, amelyben politikusok, illetve tanácsadóik nyíltan beszélnek a pénzlopási technikákról. A lapunkhoz került anyagban többek között ez olvasható. „Ennek az a módja, hogy pl. a zrt.-be be kell vonni 49 százalékban magánbefektetőt, aztán meg kell bízni (lehetőleg mindenféle közbeszerzés meg versenyeztetés nélkül) a céget a városi vagyon kezelésével. (Kicsit macerás, legfeljebb kell csinálni egy nagyon cinkes közbeszerzést, annak költségeit meg a büntetéseket majd a város kifizeti.)

A város az általa apportált vagyontárgyak után szépen befizeti az államnak a hatalmas adókat, de ez ne zavarjon, aztán a zrt. már megképezheti az amortizációt, az abból vásárolt, fejlesztett vagyon az ő tulajdonát fogja képezni, ennek 49 százalékát a magáncég vagy -személy szépen hazaviheti. Ha a városi vagyontárgyakat értékesíti, és az árából vásárol más vagyont, az már tisztán az övé (a magánbefektetőé – a szerk.). Esetleg el is lehet téríteni a tulajdonosi arányoktól az osztalékot, így még szebb dolgokat lehet alakítani. Megvan ennek is a módja.”

Az idézett, megdöbbentő mondatok, a kiskunhalasi SZDSZ-elnök, Komáromi Szilárd dokumentumaiban szerepelnek. A városatya december 3-án tárta a közgyűlés elé a város költségvetésével és vagyongazdálkodásával kapcsolatos SZDSZ-es javaslatot, de a kinyomtatott és szétosztott iratok között véletlenül szerepelt az az anyag is, amelyben az egyik SZDSZ-es tanácsadó fejti ki nézeteit a vagyon kilopásának lehetőségeiről. Többször is kerestük Komáromi Szilárdot, hogy megtudjuk: ki az a titokzatos tanácsadó, aki a fenti javaslatokat tette neki. (Komáromi egyébként – ezt a közgyűlés több tagja is megerősítette lapunknak – sokszor és szívesen hivatkozik a közte és Kóka János pártelnök közötti jó viszonyra.) A szabad demokrata politikust azonban nem tudtuk elérni, telefonja – amikor csak kerestük – folyamatosan ki volt kapcsolva.

Kiskunhalason egyáltalán nem egyszerű a városvezetés helyzete: az önkormányzati választásokat ugyanis a jobboldal nyerte, a közgyűlési többséget is ők adják. Polgármesternek viszont az MSZP-s Várnai Lászlót választották meg a város lakói. A jobboldali többségű közgyűlés azonban – hiába szocialista a város polgármestere – meg tudta akadályozni, hogy az önkormányzati vagyont kezelő céget irányítása alá vonja a szocialista-liberális szövetség.

(MNO)