A Horn-kormány egykori pénzügyminisztere régi MDF-esnek számít majd a párt országos listáját vezető politikusok között, ha a Fórum Dávid Ibolya terveinek megfelelően fogadja el a névsort. Az Index információi szerint a néhány hónapja adoptált Bokros Lajos mellett több szabaddemokrata is beelőzheti az ős MDF-eseket.

Az MDF a 2006-os országgyűlési választáson egyetlen egyéni körzetben sem tudott képviselői helyet szerezni, mégis 11 fős frakcióval kezdhette meg a ciklust, miután elérte az 5 százalékos támogatottságot. A pártvezetés most is abban reménykedik, hogy a 2010 országgyűlési választáson újból hozni tudják a bejutáshoz szükséges eredményt, és listás jelöltjeiből képviselőcsoportot alapíthat. A reményeket táplálja, hogy a küszöböt Bokros Lajos indításával a nyári EU-s képviselőválasztáson is sikerült átugrani.

Dávid Ibolya újra meglepetésemberekkel szeretné megnövelni a párt népszerűségét, és ehhez az országos lista összeállítását akarja felhasználni.

A pártvezetés félretette korábbi távolságtartását, és az elmúlt hónapokban több egyeztetést is lebonyolított az SZDSZ utódszervezeteivel és régebbi vezető személyiségeivel. Úgy tudjuk, ennek eredménye, hogy a listára felveendők között reális lehetőségként merült fel Kuncze Gábor neve. A párt vidéki szervezeteiben a szabaddemokraták közé sorolják Somogyi Zoltánt, a Political Capital korábbi vezetőjét is, akiről a napokban derült ki, hogy tavasszal már nemcsak tanácsadóként, hanem képviselőjelöltként is közreműködhet a párt irányításában.

Az SZDSZ-es nyitás miatt a napokban le is zajlottak az első összecsapások, a párt – Bokros miatt erősen megcsappant aktív – tagsága ugyanis még akkor sem hajlik az SZDSZ-esek politikusok integrációjára, ha elméletileg helyesli a konzervatív irányultság liberális kiegészítését.

Az Index forrásai szerint a Fórum rövidesen előállhat az országos lista első verziójával, amelyen azonban még több kiadásra váró hely maradhat.

(Index)