A GKI Gazdaságkutató Intézet elnöke büszke arra, hogy miniszterelnök-jelöltként gondoltak rá a szocialisták, a feladatot el is vállalná. Csak azt szabná feltételül, hogy a politikai erők támogassák a programját. Erről azonban részleteket nem mondott, általánosságban csak annyit jegyzett meg: egyszerre lenne szükség változtatásra és stabilitásra. Vértes András közölte: a szocialisták a bejelentés előtt egyeztettek vele, de jelöltnek még nem kérték fel.

„A GKI vezetőjénél még az előre hozott választás vagy Orbán Viktor is jobb megoldás” – nyilatkozta a Hírszerző internetes portál egyik SZDSZ-es forrása. A Kóka-párti politikus viccnek nevezte Vértes András jelölését. A kutatóintézet vezetője jó kapcsolatokat ápol a Gyurcsány-kormánnyal: az elmúlt években több kormányhivataltól is milliós megbízásokhoz jutottak. Az Index internetes portál értesülése szerint Vértes volt az ötletadója a 2005-ös áfacsökkentésnek is, ami borította a költségvetést, majd ő volt az is, aki 2006-ban a szolidaritási adó bevezetését javasolta.

A piaci elemzők jelentős része elfogultnak tartja a GKI-t, amely előrejelzéseiben általában optimistább képet festett a magyar gazdaság kilátásairól és állapotáról, mint az elemzői konszenzus. A Gazdaságkutató legutóbbi előrejelzése is alulbecsüli az idei recessziót: 4-5 százalékos GDP-visszaeséssel számolnak, miközben más elemzők 6 százalékos recessziót is emlegetnek.

Mint arról a hírTV korábban beszámolt Vértes András, a GKI Gazdaságkutató Intézet elnöke és felesége, Árvai Ágota Amway-termékekkel – tisztítószerekkel, illetve szépségápolási cikkekkel házal. Kapcsolataik révén elérték a smaragd fokozatot is a hálózatban.

(hírTV)