Fotó: MTI/Balogh Zoltán, archív, illusztráció

Gróf Széchenyi István 1825. november 3-án ajánlotta fel birtokai egy évi jövedelmét a Magyar Tudós Társaság létrehozására, ezért e napon tartjuk a magyar tudomány ünnepét. 

Fotó: MTI (archív, illusztráció)

Ennek apropóján szállt bele ismét a magyar kormányba a Gyurcsány-párt rendszeresen Magyarország ellen szavazó EP-képviselője, Niedermüller Péter. 

A Demokratikus Koalíció szerint Széchenyi István minden bizonnyal sírva fakadna, ha a jelenkori állapotokat látná – írja a közleményében. 

Niedermüller szerint a jelenlegi magyar kormány vezető politikusai ugyanis hasonló gesztust nemhogy nem tesznek, de ha jelentkezne egy Széchenyihez hasonló nagylelkű adományozó, gond nélkül elvernék a felajánlását luxusrepülőzésre és vadászkastélyokra. 

Manapság, a betiltott szakok, elüldözött egyetem, a pórázra kötött Akadémia, a listázott tudósok korában nem sok ünnepelnivaló akad – írja a Gyurcsány-párti politikus, aki szerint november 3. sokkal inkább a magyar tudomány gyásznapja lett, és amíg a jelenlegi kormány van hatalmon, ez így is marad.